måndag 14 april 2014

Veganskt svar på frågan: Är det rätt att döda myggor som bär malaria?

Vi människor skiljer oftast en handling som är gjord utav självförsvar/nödvändighet för vår överlevnad och en handling som görs trots att det inte finns någon nödvändighet. Ett exempel på handlingar som görs av nödvändighet vore om du bodde i jungeln och blev attackerad av ett lejon. Ett exempel som inte görs av nödvändighet är om du arrangerar hundkamper, tjurfäktning, jagar för nöje, jagar för mat trots att du har tillgång till vegetabiliska livsmedel, etcetera.

Min poäng är som sagt: Oavsett om man anser att djur är mindre moraliskt värda eller inte, så har vi ingen rätt att utsätta dem för onödigt lidande. Människor är eniga med denna princip och det är därför man är emot hundkamper, tjurfäktning och att människor negligerar sina husdjur utav bekvämlighet. Men om vi ska leva konsekvent efter denna princip måste vi också inkludera t.ex. jakt av vilda djur, uppfödning av djur, fiske, etc. Fiskar är kännande varelser med ett intresse av att leva, som lider oerhört av att få en krok i munnen. Forskare har kommit fram till detta genom plågsamma djurförsök.

När det gäller malariamygg så verkar det finnas lösningar som inte dödar myggen, men ändå håller dem borta. Se t.ex. denna bloggpost: http://delhivegans.blogspot.no/2013/10/simple-eco-friendly-steps-to-prevent.html
Således så är det fullständigt onödigt att döda dem. Det finns f.ö. inget "effektivt" sätt heller att göra det på, och ofta så görs detta med ickeekologiska miljöförstörande kemikalier, vilket drabbar både människor och djur. Och att döda en massor av djur rubbar alltid det ekologiska kretsloppet. Så det är inte endast negativt för de drabbade djuren, utan även för de andra djuren som lever där, inklusive människan. Jag vet inte om myggor är förnimmande varelser som kan känna smärta, men jag ger dem 'the benefit of doubt'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar