torsdag 10 april 2014

Varför veganer ifrågasätter val av köttätare och lakto-ovo-vegetarianer?

Jag är medlem i en Facebook-grupp där det finns både veganer och lakto-ovo-vegetarianer. Ofta blir det diskussioner om hur lakto-ovo-vegetariska val skadar och dödar djuren. Ofta blir då några lakto-ovo-vegetarianer upprörda och sura för att veganer ständigt ger denna information. Detta är min kommentar i en dylik tråd:

Många veganer mår dåligt av att se människor göra val som utnyttjar, skadar och dödar djur. En del lakto-ovo-vegetarianer mår dåligt eftersom att de ser kritik av konsumtion av mejeriprodukter och ägg som personliga attacker. Korna och hönorna mår dåligt och blir skadade av att få sin familj förstörd, bli dödade, uppleva emotionellt och fysiskt lidande, etcetera. Så  hur ska vi lösa detta? Vem ska vi ta hänsyn till? Ska vi leva i ett samhälle där vi ska ignorera att andra gör val som skadar andra?

Ska vi vara tysta när vi ser andra skada ett djur eller en människa på gatan? Eller ska vi gripa in? Ska vi vara tysta när andra gör val som skadar och dödar människor och djur? Eller ska vi agera? Men vad händer om någon konsekvent gör val som utnyttjar, skadar och dödar djur? Ska vi då vara tysta eftersom att det är tjatigt/obekvämt för personen i fråga att höra det om och om igen?
Kan vi alla glömma bort våra egon och försvara de som är sårbara, försvarslösa, de som är offren av ickeveganska val: kycklingarna, korna och de andrar djuren?

Om någon känner sig attackerad personligen: Vi (i alla fall inte jag och förhoppningsvis gäller det alla andra) attackerar inte dig och inte dina intentioner. Vi ifrågasätter dina val eftersom att de skadar andra förnimmande varelser med ett intresse av att leva och inte bli dödade.

Och om man menar att detta är en fråga om personligt val så har man glömt bort någon: Kon, hönan, och de andra individerna som blir skadade av varje val som inte är veganskt. Tack för att du läste. Mer läsning: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/djur-lider-och-blir-dodade-for.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar