tisdag 15 april 2014

Varför djurskyddslagar om hundar och andra djur inte fungerar?

En person skrev: ” Vegansk värld inom 20 år? Det kommer inte hända. Det finns lagstiftningar om att en inte t.ex. får slå på hundar. Ändå var det bara någon dag sedan vi läste i tidningen om någon som styckade hunden i badkaret för att hen inte blev rumsren! Det sker hela tiden överallt, oavsett hur många lagar vi har. ”

Mitt svar: Lagar för att skydda egendom har aldrig fungerat. Djur är juridskt sett egendom. Förut så var det lagligt och USA i Storbritannien att ha slavar. De var egendom. Det fanns också lagar som skulle skydda denna 'egendom'. Dessa lagar fungerade dock inte i praktiken, eftersom att egendom inte kan ha några egentliga rättigheter i ett juridiskt system. En del av dessa artiklar diskuterar det också: http://bloganders.blogspot.no/2014/03/svar-pa-ursakter-for-djurskydd.html
Så det är inte något konstigt att lagar för att skydda hundarna inte fungerar som du nämner.

Om varje vegan övertygar en person till att bli vegan varje år, så kommer Sverige att bli ett veganskt land inom 20 år. Det sätter ett totalt stopp på allt djurförtryck. Varför gör det det? En majoritet kan då lagstifta om att djurhållning ska förbjudas. Då kommer det inte finnas några djur som juridiskt sett är människans egendom, som kan misshandlas, etc.

Jag delar väldigt regelbundet med mig om veganism till andra och har fått många till att bli veganer sen jag blev vegan i oktober 2012. Om tillräckligt många gör samma sak (även om det börjar med relativt få), så är det inga problem att nå vår vision om ett veganskt samhälle. Det handlar om hårt arbete och det handlar om att ta alla möjligheter till att utbilda alla andra på ett sätt som dem förstår [Mer om mina tankar om detta: http://bloganders.blogspot.no/2014/03/effektivaste-sattet-att-fa-nagon-till.html ]. Utbilda andra. Skriv insändare som blir publicerade i mer än 15 tidningar (min senaste insändare blev det) eller hitta andra effektiva sätt att sprida veganism på som använder sig av dina förmågor och begåvningar.

Men säg att det inte fungerar. Vi har ända inget annat alternativ. Det är vårt ansvar att stoppa alla orättvisor och förtryck och att gripa in när vi ser andra skada andra individer.

Det finns ingen annan lösning som fungerar. Djurskyddslagar och att staten ska reglera djurförtrycket har gått hand i hand med att djurförtrycket har blivit värre ('factory farms',etc.). Regleringarna av djurhållningen följer endast producenternas ekonomiska intressen och kommer alltid att göra det. För mer teori om hur det fungerar kan du studera: http://law.bepress.com/rutgersnewarklwps/art21/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar