måndag 14 april 2014

Varför veganer inte äter fisk och skaldjur

Fiskarnas och skaldjurens förmåga att lida skiljer sig inte ifrån däggdjurens förmåga att lida. Fiskarnas och skaldjurens intresse av att leva och inte bli dödade av oss skiljer sig inte från däggdjurens intresse av att leva.

Vi kan relatera mer till däggdjur, men det innebär inte att de har ett större moraliskt värde. Det är ett grundlöst antagande att tro att vi kan mäta andras moraliska värde utefter hur lika de är oss eller hur intelligenta de är. Och att intelligens mäts utefter våra premisser. Men oavsett om man tror att andra djur är mer eller mindre värda: Om man anser att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och vill leva efter denna moraliska princip, så är det inkonsekvent att konsumera animaliska livsmedel, inklusive fisk, mejeriprodukter, ägg, kött, honung; och att använda läder, dun, päls, etc.

Om man menar att det är fel att utsätta försvarslösa, kännande och utsatta individer för onödigt våld och att utöva sin makt, bör man sluta upp med det genom att bli vegan.
Mer information på denna länk om bl.a. speciesism: http://vegankit.com/learn

Ja, det finns andra djur som våldtar andra djur. Det finns andra människor som våldtar andra människor. På vilket sätt är detta moraliskt relevant? Det finns djur som dödar andra djur, oftast p.g.a. de behöver det för sin överlevnad. Och det finns människor som dödar djur och som en ytterligare konsekvens av detta förstör deras familjer, trots att de skulle kunna konsumera en vegansk diet. Hur är andras beteende relevant när vi bestämmer vad som är moraliskt rätt eller inte? Om man anser att det är etiskt fel att skada andra och ta deras mest grundläggande intressen ifrån dem, så bör man också leva efter det och bli vegan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar