fredag 11 april 2014

Svar på 'Förändra de som äter kött varje dag istället för oss som kan äta ost och ägg någon gång'

En person skrev denna kommentar i en diskussion: ” Jag bidrar iaf till mindre djurplågeri än den typiska människan som äter kött och fisk flera ggr om dagen, utan en tanke på djurhållningen. T o m slänger kött som de inte orkar äta upp, köper skinnjacka och pälsväst, duntäcke och fårskinnsfäll, mm mm. Tar du diskussion med dessa människor kommer du inte ha en minut över att göra ngt annat. Tänk de som handlar på McDonalds med sina barn och som sedan lämnar kvar halva burgaren för att man har råd att slänga maten. Denna livsstil är den du kan försöka förändra. Istället för oss som kan äta ost och ägg någon gång.”

Mitt svar: St. och alla andra som menar att veganer ska fokusera på de som konsumerar mest animaliska livsmedel:

Du [Detta är ett generellt 'Du' - jag antar att det gäller de allra flesta lakto-ovo-vegetarianer.] tycker att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Du tycker precis som nästan alla andra människor inte om att se djur lida och bli dödade.
Konsumtionen av mejeriprodukter och andra djurprodukter utsätter djur för fullständigt onödigt lidande och död. Du konsumerar dessa produkter, men tycker inte om att djuren får lida p.g.a. det val som du gör.

Säg att du har en vän som deltar i hundkamper. Denna vän tycker inte om att djur får lida, men hon/han tycker om att se på hundkamper. Du vet att din vän endast arrangerar dessa hundkamper några gånger om året. Kommer du att gripa in och försöka övertyga din vän från att avstå från att delta i denna aktivitet där djur blir skadade, eller kommer du att leta upp människor som skadar djur flera gånger per dag och försöka stoppa dem? Eller säg att du har en vän som ska avliva en helt och hållet frisk hund. Kommer du att försöka övertyga henne eller honom till att inte göra det, eller kommer du att välja att fokusera på dem som skadar eller dödar flesta djur?

Om vi menar att alla djur är lika värda och har samma rätt att inte bli utsatta för fullständigt onödigt lidande, våld och död – hur är det då rimligt att säga att man ska börja med dem som skadar flest djur? Om alla djur är lika värda – så är det lika viktigt att stoppa allt djurutnyttjande.

Jag antar att du kommer försöka att stoppa din vän. På samma sätt försöker veganer i denna grupp hindra att djur blir utnyttjade. Faktum är att det inte finns någon som helst moralisk skillnad mellan att delta i hundkamper och konsumera animaliska livsmedel. Det må vara en psykologisk skillnad, men inte en moralisk skillnad.

Men tänk om din vän säger: ”Men snälla. Varför försöker du hindra mig från att skada detta djur. Varför börjar du inte med dem som skadar flest djur??” Kommer du då att lyssna på henne/honom eller kommer du fortfarande försöka stoppa personen från det hon/han håller på med.

Jag försöker hitta människor som bryr sig och som således är villiga att ändra sina levnadsvanor. Varför? För att jag vill stoppa utnyttjandet av försvarslösa, kännande individer som inte vill få sin familj splittrat, bli utsatta för lidande och bli dödade för någons smakupplevelse/ bekvämlighet/ grupptryck / p.g.a. någon lever med myten att man måste konsumera animaliska livsmedel för att leva ett hälsosamtliv, etcetera.

Jag vet att många lakto-ovo-vegetarianer är villiga att ändra sina levnadsvanor när de får information och uppmuntran till att ändra sig. Så därför informerar jag och hoppas på en förändring. Tänker inte döma någons intentioner, men tänker fortsätta ifrågasätta att människor väljer att göra val som skadar djur. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar