lördag 19 april 2014

'Men problemet är att veganer/vegetarianer förmänskligar djuren'?

Många personer som inte är veganer menar att det största problemet med hur veganer resonerar är att man förmänskligar djuren. Man menar att djur är inte människor. Sedan fortsätter man sin långa utläggning och drar en felaktig slutsats att således är det inga problem med att konsumera djurprodukter.

Jag tror de flesta veganer förstår att det finns många skillnader mellan människor och ickemänskliga djur. Djur verkar leva mycket mer i nuet, inte vara lika oroade över framtiden, och inte spendera timmar att gräma sig över gamla misstag och felaktiga beslut. Inte ständigt vara oroade över vad vissa personer kommer att tycka och säga, och inte förändra sin personlighet och rätta identitet för att passa in i ett socialt sammanhang. Vissa djur kan simma, andra djur kan flyga, etc. Men det finns också likheter mellan oss människor och andra djur. Vi vill inte lida. Andra djur vill inte lida. Vi vill leva och njuta av livet. Andra djur tycker också om att göra det som ger dem glädje. T.ex. hundarna som jag tar hand om älskar att springa runt och leka med varandra, jaga varandra och brottas. De ser alltid fram emot att få komma ut och springa runt i skogen och när den äldsta hunden (som vi adopterade från ett djurhem) förstår att vi ska gå ut blir han direkt väldigt ivrig. Vidare så vet vi både från att observera hur djur beter sig och forskning att djur har intima band med varandra. Man vet från forskning att t.ex. kor upplever stress när de blir frånskilda från sin familj. All denna forskning som mäter djurens förmåga att lida, osv., har för övrigt inneburit döden för tusentals djur genom djurforskningens historia. Det är mänsklig arrogans att vi måste manipulera, skada och döda andra förnimmande varelser för att finna ut om de beter sig på det sätt som de verkar bete sig.

När jag som vegan argumenterar varför det är fel att skada och döda djur argumenterar jag just utifrån djurens intressen. Jag hävdar inte att människor och djur är identiska och har exakt samma intressen.
Men om man menar sig respektera djur och anser att djur har ett egenvärde, så måste man respektera deras intressen att inte lida, att leva och att få vara med sin familj och vänner. I vårt samhälle påstår vi att vi bryr oss om djurens intresse av att inte lida – vi menar att djuren måste behandlas på ett värdigt sätt i all djurhållning. Dock så tillåter vi det lidande som krävs för att tillverka de djurprodukter som vi vill ha utav bekvämlighetsskäl, sociala skäl eller för att ånjuta en smakupplevelse.

Alltså vi tillåter det lidande och den stress som djur upplever i en fullständigt onödig uppfödning och slakt för att det tillfredställer våra mest triviala intressen. Vi menar oss bry oss om djur och respektera djur, men vi ignorerar deras mest grundläggande intressen, såsom deras intresse av att leva och intresse av att inte få sin familj förstörd. Detta är så klart fullständigt godtycklig i en moralisk synvinkel. Men vår drivkraft efter social acceptans och andra egoistiska intressen gör att vi kommer upp med ursäkter för att inte behöva uppleva stress över att inte göra val som utsätter andra förnimmande varelser för fullständigt onödigt lidande, våld och en onödig och orättvis död. Det enda sättet att respektera djurens intressen är att bli vegan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar