torsdag 8 augusti 2013

Varför vegan? För att det är omoraliskt att utsätta djur för onödigt lidande och onödig död

Anser du att det är rätt eller fel att utsätta djur för lidande och död utan en god anledning?

Nästan vem som du än frågor svarar att det är fel. Är njutning, bekvämlighet, tradition eller vana goda och legitima anledningar för att skada djur? På denna fråga svarar i princip alla människor ”Nej”. Vi är emot hundkamper och tjurfäktning, och är emot dem som försvarar det med att det ger dem njutning/underhållning; vi är emot att man vanvårdar husdjur, och gör motstånd mot dem som försöker försvara det med att det är bekvämt/praktiskt. Vi förstår att bekvämlighet inte är en god anledning för att ta livet på t.ex. ett djur, som har ett intresse av att inte bli utsatt för lidande och har ett intresse av en fortsatt existens.

Samtidigt så får mer än 1000 miljarder djur lida och blir dödade årligen för kött (inklusive fisk), mjölk, ägg och andra djurprodukter. Djur som används för ägg och mjölk dödas när de inte längre är ”tillräckligt produktiva”.

Sker detta av en god anledning? T.o.m. extremt konservativa hälsoorganisationer, inklusive American Dietic Association, erkänner att vi kan leva ett optimalt hälsosamt liv på en vegansk diet [1]. Alltså så har vi ett val när vi är i mataffären. Vi kan antingen betala någon för att skada, utnyttja och döda djur för att vi ska få i oss näring genom konsumtionen av kött, mjölk ägg, honung och andra djurprodukter; eller så kan vi köpa och få vår näring från grönsaker, frukter, legymer, nötter och andra vegetabilier, alltså en vegansk diet.

Och smaken av djurprodukter, eller att det är mer praktiskt/bekvämt, eller att det är en naturlig/traditionsenlig del av människans historia är inga legitima anledningar för att utsätta djur för lidande; vårt triviala intresse av en smakupplevelse/bekvämlighet kan inte rättfärdiga att ta ifrån djuren deras grundläggande och livsnödvändiga intresse ifrån dem – att fortsätta leva. Gary Francione och Anna Charleton ger i boken Eat like you Care [2] rationella svar på tal på 30 vanliga ursäkter som vi ofta använder för att försvara vår inkonsekvens och moraliska schizofreni i vårt förhållningssätt till djur.

Jag bestämde mig för att leva efter mina värderingar, och sluta vara en aktiv del av att utsätta djur för onödigt lidande för ett år sen, slutade att konsumera och använda djur och djurprodukter och blev vegan. Och jag rekommenderar alla att göra samma val – att äta och leva utefter sina värderingar, äta och leva som om att djur betyder något moraliskt sett och att äta och leva utan att våldföra sig på försvarslösa och utsatta individer.

Dela gärna – så att även dina ickeveganska vänner kan förstå detta och ändra levnadssätt. ’Sharing is caring’! Och gilla gärna sidan 'Bli vegan och Avskaffa djurslaveriet för Djurens rättigheter'.

Not 1: http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html ; 2. www.eatlikeyoucarebook.com

Anders Branderud
För vidare läsning rekommenderar jag www.vegankit.com och https://www.facebook.com/DjurensRattigheterAvskaffaDjurslaveriet
---------------------

Annat sätt att diskutera detta:
Vi anser att djurplågeri är etiskt fel eftersom att vi står för devisen att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi hävdar att det är fel att vålla djur lidande och död för att det roar och underhåller oss, eller för att det är bekvämt att göra så, eller för att vi gör det av ren vana.

Vi har inget som helst näringsmässigt behov av att äta kött, mjölk, ägg och andra djurprodukter, vi kan få all näring vi behöver från en vegansk diet. Jag har samlat vetenskapliga referenser här: [Not 1 - Se kommentar till detta inlägg]

All produktion av djurprodukter utsätter djur för lidande antingen direkt eller indirekt, inklusive djuren som dödas i ägg-, mjölk- och köttindustrin. Om vi väljer att köpa djurprodukter, så betalar vi för att de ska utsättas för lidande och död, trots att vi kan få all vår näring utan att skada djur. Njutning/bekvämlighet är ingen legitim anledning för utsätta djur för lidande och död. Alltså, om vi ska leva som vi predikar och inte utsätta djur för onödigt lidande och onödig död, så måste vi äta en vegansk diet utan djurprodukter.

Not 1: http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html

För en utförligare diskussion av detta argument rekommenderar jag: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html


--
Djurprodukter skadar människans hälsa:
http://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar