torsdag 10 april 2014

Svar på 'Jag är inte vegan. Man kommer aldrig komma undan att äta något där djur eller människor får lida "

En person kommenterade: ” Ska man tänka på djuren så kan bli vegan året om. De är inget jag är och kommer inte att bli. Där emot kan man ta reda på vart köttet kommer ifrån innan man äter det. Man kommer aldrig komma undan att äta något där djur eller människor får lida . Tänk på kläder och möbler vi har hemma de är också människor som far illa till. Besprutade bananer där folk arbetar och dör dagligen.»

Mitt svar: Tyvärr är det oundvikligt att våra val i viss utsträckning skadar människor och andra djur. Ett exempel: Vi kan inte undvika att använda elektronik. Vi kan minimera den mängd som vi använder elektronik till t.ex. det som krävs för vår överlevnad och att kämpa för mänskliga och djurs rättigheter, men det går inte helt att undvika. Människor i Kongo blir utnyttjade och dödade för komponenter som används i mycket elektronik: http://bloganders.blogspot.no/2014/03/slavarbete-i-kongo-for-att-producera.html

Men säg nu istället att vi har ett val:
Vi kan välja mellan att köpa en dator där människor och djur blir utnyttjade; och en dator vars produktion inte involverar utnyttjande av människor och djur.

Då har vi en moralisk skyldighet att välja produkten som inte leder till att andra utnyttjas.

Vi kan välja mellan att t.ex. köpa lokalproducerade frukter och grönsaker, eller att köpa t.ex. kakao och bananer som ofta kommer från slavarbete (se dokumentären ’The Dark Side of Chocolate’).

På samma sätt, när vi står i affären så kan vi välja mellan två val när det gäller vad vi ska äta:
Vi kan antingen betala någon för att skada, utnyttja och döda djur för att vi ska få i oss näring genom konsumtionen av kött, mjölk ägg, honung och andra djurprodukter; eller så kan vi köpa och få vår näring från grönsaker, frukter, legymer, nötter och andra vegetabilier, alltså en vegansk diet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar