söndag 16 juni 2013

Fråga från vegetarian: Varfør dricker inte veganer mjölk och äter ägg?


Vad koreklamen från Arla och andra företag inte berättar för dig är att konsumerandet av ekologisk mjölk utsätter djur för fullständigt onödigt lidande, våld och död. "Mjölkkorna” och hankalvarna blir alla utsatta för en brutal och fullständigt onödig slakt. Alla dessa kor har ett intresse av att leva och inte vill bli dödade av oss. Detta är onödigt våld eftersom att vi inte har något som helst näringsbehov av mjölk (och inte heller andra djurprodukter) och vi kan få all näring som vi behöver från en diet med stärkelsebaserad mat, frukt och grönsaker (och njutning/bekvämlighet/tradition kan inte rättfärdiga det våld, lidande och död som konsumerandet av kött, mjölk, ägg och andra djurprodukter utsätter djur för indirekt och/eller direkt). Jag har samlat länkar till forskning om mina hälsopåståenden här: [Not 1]


Det här är vad som sker i mjölkindustrin och detta betalar man för om man konsumerar mjölkprodukter: Från det att kor är två år gamla så görs de gravida varje år (oftast genom insemination – alltså detta är en förnimmande individ som görs gravid helt utan hennes samtycke), kons kalv blir bortsliten och stulen från sin mor efter några dagar (efter cirka en vecka med ekologiska kor) och de får sedan aldrig mer träffa varandra (kor har samma behov av närhet och en relation till sina mödrar som människobarn har till sina mödrar), människan tar mjölken som tillhör kalven (kalven får i den ”ekologiska mjölkindustrin” mjölk från en annan ”amko”/ suga på en konstgjord spene tills de är cirka 12 veckor gamla) och det är denna mjölk som sedan säljs i affären. ”Mjölkkorna” blir sedan dödade vid 5 års ålder. En ko i det naturliga i frihet kan leva tills hon/han blir cirka 25-30 år gammal. Kons hankalvar blir dödade efter cirka 10-18 månader. Att dricka mjölk utsätter djur för lika mycket lidande om inte mer som att konsumera kött, och korna hamnar på samma slakthus.


Jag kände inte till allt detta, men när jag förstod det för cirka ett år sen så valde jag att bli vegan för att inte betala för att utsätta djur för fullständigt onödigt våld, lidande och död. Lösningen är att sluta konsumera djurprodukter överhuvudtaget. Så länge som djur är resurser/egendom till oss människor kommer de att bli utsatta för fullständigt onödigt lidande, våld och död, precis som slavarna i bl.a. USA och England för några hundra år sedan aldrig kunde bli skyddade för lidande, våld och död eftersom att de var ”egendom” under lagen, och att slavägarens triviala intressen alltid värderades över deras "egendoms" (slavens) intressen.
Referenser till påståenden om korna från bl.a. (som gör en ’förskönande’ beskrivning som inte tar upp det onödiga lidande och våld som djuren går igenom)): Se not 2.

Dela gärna denna text på er Facebook-sida, så att era ickeveganska vänner kan lära sig om och förstå att det är fullständigt onödigt våld involverat i konsumerandet av djurprodukter, och att det enda sättet att inte utsätta djur för onödigt lidande, våld och död är att bli vegan.


Studera och gilla också denna sida: http://www.facebook.com/abolitionistvegansociety
-------------------- Jag har tidigare skrivit följande. En del är kompletterande till ovanstående, en del är repetition. Läs gärna!:

För att det är vår moraliska skyldighet. När vi vidkänner att djurplågeri är etiskt fel, så vidkänner vi att djur har ett moraliskt värde. Det innebär att de har ett värde oavsett det värde som människan ger dem. Att de har ett moraliskt värde innebär att de har en rätt att inte bli använda/behandlade som en resurs/egendom, inklusive en rättighet att inte bli utsatta onödigt lidande och död. I all sorts djurindustri blir djur utsatta för onödigt lidande och död. Alltså, om vi konsumerar djurprodukter så handlar vi emot vår moraliska övertygelse.


Vi har ingen rätt att manipulera en annan individs reproduktiva cykel, varken ko, hund, människa eller annan art, vilket sker med korna i mjölkindustrin. De görs gravida av människan varje år, från det att de är två år gamla, deras kalv blir stulen från dem efter några dagar (cirka en vecka med ekologiska kor), de mjölkas utan deras samtyckande, och blir sedan dödade vid 5 års ålder. En ko i det naturliga i frihet kan leva tills hon/han blir 30 år gamla. Kons hankalvar blir dödade efter cirka 18 månader.
Att dricka ekologisk mjölk utsätter också djur för onödigt lidande och död. Korna hamnar på samma slakthus: http://bloganders.blogspot.se/2013/04/att-kopa-ekologiskt-kott-eller.html
Varför det är fel att föda upp kor och andra djur, och likheter mellan människoslaveriet och slaveriet av andra djur: http://bloganders.blogspot.se/2013/05/likheter-mellan-slaveri-och-fortryck-av.html

Veganskt svar på: Är det fel att äta ägg från 'frigående höns' som inte blir dödade? :
http://bloganders.blogspot.no/2013/06/veganskt-svar-pa-ar-det-fel-att-ata-agg.html
--


--

"Feminism är en av de mest viktigaste idéerna av alla idéer under historiens gång. Men om du är en feminist och inte vegan, snälla överväg då att du godtyckligt exkluderar från omfånget av dem som du bryr dig om moraliskt, miljarder av medvetna kvinnor vars reproduktiva system och relationer med deras avkomma är objektifierade och exploterade för ingen bättre anledning än en smakupplevelse. Om du är feminist, snälla inkludera alla kvinnnor genom att bli vegan."

Översatt citat från: http://www.facebook.com/abolitionistapproach
Mer kom kopplingen här: http://bloganders.blogspot.se/2013/05/kopplingen-mellan-feminism-och-veganism.html


--------------

23.06.2013:

Håller med om det du skriver om du menar 'hel-vegetarian', alltså ingen konsumtion av djurprodukter.
Är du vegan?
För det är jätteviktigt att skriva det i så fall, eftersom att många läser in 'lakto-ovo'-vegetarian annars, vilket skadar och dödar djur i lika stor utsträckning. Vegan är det enda etiska rätta, eftersom det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död, vilket man gör med alla icke-veganska val: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/fraga-fran-vegetarian-varfr-dricker.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar