måndag 3 mars 2014

Varför veganism? Varför inte mjölk, läder, kött, päls, dun, osv?


Varför veganism?

”Veganism handlar om icke-våld; icke-våld mot andra kännande varelser, icke-våld mot sig själv och icke-våld mot jorden.”  - Gary L. Francione
*

Filosofi

Anser du att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död?
Självklart gör du det.

Här är problemet: Åtminstone 99,99% av allt nyttjande av djur är onödigt! Åtminstone 99,99% av djurhållningen är för föda, men människor kan utan problem få i sig all näring via en växtbaserad kost.

Vi dödar mer än 1000 miljarder djur varje år, mestadels för föda. Det är 1 000 000 000 000 djur om året. Som du förstår är processen att omvandla levande, kännande djur till "produkter" fruktansvärt grym.

Vanligvis tycker människor att man respekterar djur genom att välja en vegetarisk (utan kött och fisk) kost, eftersom de tror att djuren inom mjölk- och äggindustrin inte dödas. Eller så tror de att det är bättre att köpa ”humana” djurprodukter såsom ägg från frigående höns. 
Det är missuppfattningar då även de produkterna orsakar onödigt lidande och död.

Vi kan leva ett hälsosamt och lyckligt liv utan att utnyttja djur. Faktiskt är det inte bara möjligt, det är också enkelt och fantastiskt.

American Dietic Association anser att genomtänkta vegetariska dieter, inklusive helt vegetariska eller veganska dieter, är sunda och näringsmässigt fullgoda dieter som också kan ge hälsofördelar i arbetet med att förebygga och behandla bestämda sjukdomar.  Genomtänkta vegandieter ägnar sig för individer i alla faser av livet, också för gravida kvinnor och kvinnor som ammar, spädbarn, småbarn och vuxna samt idrottsutövare."

Academy of Nutrition and Dietetics (formerly American Dietetic Association)

Mat

Mat från djur är inte bara onödvändig för människans optimala hälsa. Många studier visar också att mat från djur är skadlig för människans hälsa. Veganer väljer sin näring uteslutande från andra källor än djur, och de går inte miste om vare sig smak, konsistens eller variation. Tvärtom så konstanterar många veganer att de kan njuta av mycket mer smak, konsistens och variation efter det att de har blivit veganer.

                                                                                                      Vänd pappret för mer information.

Veganer äter inte:

 • Mejeriprodukter
  Ägg
  Kött och fisk
  Honung
  Andra ingredienser/biprodukter som kommer från djur

Veganer äter:

 • Grönsaker
 • Legymer (bönor, linser, etc.)
 • Frukt
 • Spannmål (havre, ris, vete, etc.)
 • Nötter
 • Frön

Kläder och annat

I tillägg till att veganer inte äter produkter från djur, använder de heller inte djurprodukter till kläder eler andra föremål (så långt det är praktiskt möjligt).

Veganer bär INTE:

 • Fjädrar (dun, etc.)
 • Fiber från djur (angora, kashmir, mohair, silke, ull, etc.)
 • Skinn (päls, läder, etc)
 • Andra djurprodukter

Veganer bär:

·        Naturfiber (bomull, hampa, bambu osv.)
Syntetiska fiber (mikrofiber, nylon, polyester osv.)
Att bli vegan innebär att du inte använder produkter från djur. Men att vara vegan handlar inte bara om att du inte kan äta eller bära dessa produkterna, och det handlar inte heller bara om en lista med saker som du får eller inte får göra. Det handlar om en icke våldsam livsstil.

Nästa steg

1      Bli vegan. Sv.abolitionistvegansociety.org/hur-blir-man-vegan
2      Registrera dig på The Abolitionist Vegan Society sv.abolitionistvegansociety.org/registrera 
        När du registrerar dig, får du frågan ”Hur fick du del av information om TAVS?”. Då ska du välja alternativet ”En specifik person och jag har dennes aktivist-ID”): _________________
3.Gå med i den abolitionistiska veganska rörelsen.
Har du frågor, osv? Maila gärna: andersvegan@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar