torsdag 13 mars 2014

Hur kan jag övertyga en ickevegan till att sluta utnyttja och äta djur?

Vi kan börja med att övertyga en person till att förstå att konsumtionen av alla animaliska livsmedel är etiskt fel oavsett hur djuren har blivit behandlade. Människor vidkänner redan att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande. Vi kan visa forskning som påvisar att vi inte har något näringsbehov för animaliska livsmedel. Och vidare att lidande förekommer i all produktion av animaliska livsmedel. Så hur kan våra ickeveganska vänner rättfärdiga detta onödiga lidande? Det kan de inte. Så om de bryr sig om djur så börjar de att äta en vegansk diet. Det är en ögonöppnare. Om det är fel att äta kött, mjölk och ägg, hur kan jag då rättfärdiga lidandet som djuren som används för päls, läder och dun går igenom? Hur kan jag rättfärdiga lidandet på zoon, cirkus, trav, annan ”underhållning”, och allt annat lidande som djur går igenom eftersom att de har en juridisk status som egendom? Hur kan jag möjliggöra en struktur som tillåter att djur används och misshandlas? Hur kan jag föda upp djur och betala och föreviga den struktur som gör att det är lagligt att avliva ett djur oavsett anledning?

När man slutar att vara en direkt del av djurs lidande 3 gånger om dagen, så öppnar sig många nya perspektiv. Om man inte slutar vara en del av detta dagliga utnyttjande så sker det ingen förändring.
Pälskampanjen, kampanjer mot delfinslakt, zoon och cirkusar osv. å andra sidan fokuserar på ”behandling av djur”. Och den förstärker vårt samhälles grundsyn att det är rätt att skada och döda djur så länge som de har blivit behandlade väl. Personer kommer aldrig att bli veganer genom att vi bekräftar denna syn. Om vi vill se en förändring och vill se ett slut på utnyttjandet av djur så ska vi inte föreviga och förstärka grundsynen som möjliggör att djur blir utnyttjade.

”Varje person som blir vegan är en viktig del av ickevåldsrevolutionen, som slutligen kommer att leda till ett paradigmskifte bort från djur som egendom och i riktning mot djur som personer.”
-Gary L. Francione

Fokusera din tid på att utbilda andra om veganism. Världen är vegansk om du vill det. Världen blir vegansk om du engagerar dig i vegansk utbildning. Djuren behöver dig. Djuren behöver att du utbildar dig om abolitionistk djurteori, så att du inte deltar i kontraproduktiva kampanjer; och använder din till produktiva kampanjer som förändrar människors hjärta och levnadsvanor.

2 kommentarer:

 1. Intressanta resonemang, Anders! Har du tänkt nåt på hur kampanjer för abolitionism skulle kunna se ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christoffer! Ursäkta sent svar, jag såg din kommentar först nu!
   Det här är en jättebra sida som regelbundet skriver om olika sätt som veganer når ut till sin omgivning: https://www.facebook.com/abolitionistvegansociety

   Radera