söndag 9 mars 2014

'Lyckligt kött' från vilda djur? Nej, inget djur vill att vi ska döda henne.

”Lyckligt kött”
Är det rätt att ta livet av ett djur utan någon god anledning? Är ’njutning’, bekvämlighet, nöje eller tradition goda anledningar?

Tror du att djuren som du äter/använder har ett intresse av att leva, få uppleva positiva subjektiva upplevelser, intresse av en intim relation med sin familj?

Anser du att det är rätt att ta detta ifrån djuren om vi inte har någon legitim anledning för detta?
Tror du att vilda djur är lyckliga över att bli dödade?

Det finns inget ”lyckligt sätt” att döda någon på. Vi har inget näringsbehov av animaliska livsmedel. ”Njutning”, tradition eller bekvämlighet är inga goda anledningar till att ta livet av en individ som har ett lika stort intresse av att leva som vi har.

"Harmoni med naturen": Det uppstår ingen harmoni av att man tar livet av kännande varelser som vill leva. Det uppstår splittring och disharmoni.

Om man bryr sig om djur, om man menar att det är fel att skada dem utan god anledning och menar att de har ett moraliskt värde, så finns det bara ett rationellt svar till denna övertygelse: Bli vegan.

....................
Fortsättningssvar:
Ja, det är ju tråkigt att det finns många veganer som inte är ekologiska när det gäller att köpa lokalt producerad mat. Tyvärr så gäller det mestadelen av befolkningen - de flesta har inga problem med att köpa kakao, kaffe, frukt eller ris som har transporterats över hela världen; och där ofta även arbetarna är antingen slavar eller har väldigt dålig lön. De flesta som bor i väst exploaterar personer från fattiga länder på så många sätt.

Men jag förstår inte hur det kan vara "samklang med naturen" och "harmoni med naturen" att ta livet av djur som vill leva.
Samklang och harmoni är det när vi kan samsas med och sluta parasitera oss på andra varelser med ett intresse av att leva och leva i frihet - både människor och andra djur. När vi kan börja respektera dem och alla deras intressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar