söndag 23 mars 2014

Räddar man några djur genom att vara vegetarian eller vegan?

En del personer säger att man "räddar djur" genom att bli vegan. Är det rätt att säga att man "räddar" någon genom att sluta vara en del av att förtrycka och utnyttja någon?

Man räddar inga djur genom att vara vegan.
Man vägrar vara en del av att utnyttja djur genom att konsumera produkter från utnyttjade djur. Detta leder till att efterfrågan på utnyttjade djur minskar och färre djur utnyttjas.

Man räddar inga djur genom att vara vegetarian och man är fortfarande en del av att utnyttja djur för mejeriprodukter och ägg: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/djur-lider-och-blir-dodade-for.html

En person som blir vegetarian och ökar sin konsumtion av mejeriprodukter och ägg, kan f.ö. enligt beräkningar vara en del av att utnyttja fler djur än förut. P.g.a. att fler djur blir dödade per kalori för dessa produkter jämfört med det kött som säljs.

Skulle vi säga att en f.d. sexist räddar kvinnor genom att denne slutade vara en del av att förtrycka kvinnor? Eller att en person som deltog i djurplågeri räddade djur genom att sluta delta i sitt djurplågeri?
På samma sätt ska vi inte säga att man "räddar" djur genom att sluta vara en del av att förtrycka djur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar