Ibland så är det någon som utbrister efter att få höra om hur grisar behandlas i Danmark: "Vi måste bojkotta danskt kött och köpa svenskt kött istället". Många har som vana att då fokusera endast på hur djur behandlas och så beskriva hur illa grisar behandlas i Sverige.
Det råder stor moralisk förvirring bland ickeveganer: Man tror att det är helt okej att äta kött och andra djurprodukter så länge som djuren "behandlas väl" - en f.ö. väldigt subjektiv term.
Ett alternativ till att fokusera på "hur grisar behandlas" är
att i sådana situationer ta upp både:
1. Behandlingen av de flesta grisarna i
Sverige; och 2: Vara noga med att säga att det fortfarande inte är rätt att ta
grisarnas liv även om de blir bra behandlade. Annars är som sagt risken att man
skapar "medvetna omnivorer", som endast köper djurprodukter från djur
som inte kommer från fabriker, etc. För i en speciesistisk värld där
ickeveganer tror att det inte finns några moraliska problem med att döda djur
för mat och endast tror att det är lidandet som är problem, så förstärker man
endast deras speciesism och moraliska förvirring och vanföreställningar genom
att sätta fokus på hur djur behandlas. Det låter i deras ögon som att man
säger: ”Svenskt grisar behandlas endast
något bättre än danska grisar, men om svenska grisar skulle behandlas mycket
bättre, så skulle det vara okej att konsumera sådant kött.” Det är bara att
kolla på DRA eller DR’s trådar i deras Facebook-gruppar för att se vilken total
moralisk förvirring som råder varje gång någon av dessa grupper fokuserar på
t.ex. något företag som bryter mot djurskyddslagen.
Så här kan ett
annat svar se ut:
De flesta grisar har "det så bra":
De får bo i bås på t.ex. 8 grisar på en yta av cirka 10 m^2, instängda i ett
bås hela livet, för att sedan bli brutalt slaktade. Personer som har t.ex.
hund- och kattkompanjoner vet att en sådan behandling av djur är väldigt
skadligt för djuren. Nej, de flesta grisar har det inte alls bra!! Man kan
enkelt finna att detta är så grisarna blir behandlade genom att besöka olika
grisfabriker (och t.ex. titta in genom fönstren; jag och min fru har gjort
detta bl.a. här i Norge). När man åker genom Sverige och Norge så ser man
hundratals grisfabriker som är uppbygga på liknande sätt.
Men även om
grisarna fick en yta på 100 000 m^2 som de fick röra sig på utomhus och blev
smärtlöst dödade medan de sov - så skulle det vara etiskt fel, eftersom att det
är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande, skada och död - och att
djur alltid skadas av att bli dödade eftersom de har ett intresse av att leva
[Not 1]. Vi har inget som helst näringsbehov av att konsumera animaliska livsmedel
[2] och således är det lidande och den död som dessa djur går igenom
fullständigt onödig.
Om man bryr sig
om djur så kan man således inte ta deras liv för en trivial
smakupplevelse/bekvämlighet, lika lite som man har rätt att föda upp grisar i
fabriker för en trivial smakupplevelse/bekvämlighet. Att djur har ett moraliskt
värde innebär att våra triviala intressen inte kan vinna över deras
grundläggande intressen, såsom deras intresse av att inte lida, av att leva och
att få vara med sin familj och vänner.
Noter:
1.http://bloganders.blogspot.no/2013/07/why-painlessly-killing-animal-for-food.html.
2. http://bloganders.blogspot.no/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar