tisdag 18 mars 2014

Ko är en kännande varelse, inte en produkt/kött

Mitt svar till en person i en diskussion som jag har på en vegansk väns Facebook-vägg:

Du vidkänner att vi har ett val. Och om vi väljer att äta kött, mjölk, eller ägg eller använda oss av andra djurprodukter för mat, kläder, ”underhållning”, etc., så gör vi det inte för vår optimala hälsa, utan utav "njutning" eller bekvämlighet.
Att människor har gjort samma val under en väldigt lång tid bevisar inte att det är rätt. Människar har dödat varandra också i alla tider. En tradition är just en tradition. En vana är en vana. Det säger ingenting om huruvida något är rätt eller inte.

Och om man menar att "njutning" eller bekvämlighet är en god anledning till att ta livet av en förnimmande varelse med ett intresse av att leva, så förnekar man att djuren har ett moraliskt värde.
Om man bryr sig om djur och inte vill skada dem, så finns det bara ett rationellt svar: Att bli vegan.

Du skriver även en ursäkt om en ko och hur det vore om det var omvända roller, att kon gillade att äta vårt kött: Det blir ett väldigt spekulerande det här. Men det är just ett spekulerande. Oavsett vad kon skulle göra i samma situation, så har det ingen moralisk betydelse för hur vi ska agera i den situation som vi befinner oss i.
Just nu så tar vi (läs: ickeveganer i vårt samhälle) livet av oskyldiga, förnimmande, milda och försvarslösa varelser för att vi gillar smaken av deras kött, mjölk eller ägg (djuren blir slaktade när de inte kan producera dessa varor i den mängd som vi vill ha), osv., och det är fullständigt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar