lördag 15 mars 2014

Du hjälper inte djur genom att äta kravmärkt kött, kravmärkt ekologisk mjölk eller ägg.

En del personer anser att det är en bra idé att rekommendera sina vänner att äta ”kravmärkt kött”. Man kanske säger: ”Det bästa du kan göra är att bli vegan, men om du inte kan göra det så ät åtminstone kravmärkt kött. De djuren lider mindre.”

Jag tycker detta tillvägagångssätt är moraliskt fel. Så vad händer om personen i fråga börjar äta ”kravmärkt kött” istället? Ja, istället så är det andra djur som utnyttjas.

Vad du gör när du säger till någon att äta ”kravmärkt kött” är att du rekommenderar denna person till att utnyttja, skada och döda andra djur. Hur tror du att denna person ska bli vegan, om du implicit eller explicit säger till denne person att det är moraliskt acceptabelt att äta ”kravmärkt kött”? Hur ska personen i fråga någonsin överväga att bli vegan om hon blir fast i föreställningen att hon gör en god moralisk gärning genom att äta ”kravmärkt kött” istället för annat kött?

Det är ingen överraskning att personer tror att lösningen är ”kravmärkt ekologiskt kött”, ”mjölk från ekologiska kor” och ”ägg från ekologiska ägg”, när djurorganisationer fokuserar på ”behandling av djur”, kampanjer mot foie gras och kampanjer mot pälsdjur instängda i små burar. Om man vill se ett paradigmskifte, och vill se en vegansk värld, så måste man fokusera på att berätta för människor att det är etiskt fel att utnyttja och använda alla djur. Ja, alla djur, oavsett vilken art.

Det är speciesistiskt att anse att det är okej att rekommendera andra produkter som är producerade genom att utnyttja djur. Speciesism = diskriminering av individer av andra arter.

Varför? Så, du är emot sexism. Du anser att det är fel att utnyttja kvinnor. Diskriminering av kvinnor är väldigt vanligt i världen, t.ex. våldtäkter är väldigt vanliga. Så skulle du någonsin komma på tanken att förespråka s.k. ”human våldtäkt”, eller rekommendera en person till att hon ska delta i trafficking av kvinnor som har ”blivit behandlade bättre”? I ditt bekämpande av rasism: Skulle du förespråka att personer tar del av produkter som involverar ”mer humant slavarbete”. Eller skulle du rättframt säga att all sexism är moraliskt fel, all rasism är moraliskt fel, och uppmana personer till att sluta upp med all sexism och all rasism. Punkt slut!

Om du anser att djur har ett moraliskt värde, så snälla sluta att ge rekommendationer till andra om hur de ska utnyttja dem. Korna som blir gjorda till ”kravmärkt kött” är INTE tacksamma för att du rekommenderade din vän att äta ”kravmärkt kött” eller andra ekologiska djurprodukter.

Om du bryr dig om djur så finns det bara ett rationellt svar: Bli vegan och rekommendera andra till att bli veganer.

/Anders Branderud

---- Tillägg:
Låt oss jämföra med ett människokontext.
Någon säger: "Om någon vill utnyttja människor så är det väl bättre att de utnyttjar kvinnor i Sverige på ett 'kravmärkt sätt' än att de utnyttjar kvinnor från "länder där dom behandlar kvinnor som skit" Alla vill nog inte sluta utnyttja kvinnor.

För det första så behandlar alla länder djur som skit. Allt är bara gradskillnader av onödigt lidande och förtryck. Och många kvinnor blir behandlade som skit i alla länder.

Men kvinnor i Sverige uppskattar inte om någon person rekommenderar en annan att denne ska delta i utnyttjandet av kvinnor i Sverige istället för att delta i trafficking av kvinnor från Estland, t.ex. Kvinnor i Estland uppskattar inte detta heller.

Kan vi jämföra lidande och förtryck mot varandra? Kan vi säga att en ko i ett annat land lider mer än en ko som ska bli "kravmärkt kött" i Sverige?
Kan vi säga att en kvinna som blir förtryckt i Sverige lider mer/mindre än en kvinna som blir förtryckt i ett annat land med brutalare metoder?

Återigen, vi som är feminister rekommenderar inte personer som deltar i kvinnoförtryck att börja förtrycka andra personer på ett mer "humant sätt".

På samma sätt, vi som menar att vi bryr oss om djurens rättigheter ska inte delta i förtryck av djur genom att köpa "ekologisk kravmärkt mjölk, ägg eller kött"; och inte heller ska vi rekommendera andra till att göra det.

Även om vi objektivt kan fastslå att vissa djur lider mindre än andra, så betyder inte det att det är moraliskt för oss att föreslå till andra att de ska förtrycka dessa individer istället.

----------

Att förespråkar djurskyddslagar, "kravmärkt kött", etc. hjälper förut de som tjänar pengar på att utnyttja djur:
When "animal welfare activism" leads to higher profits and sustainability for the cut-throat "meat" industry, WHOSE SIDE ARE YOU ON?
http://www.ifc.org/wps/wcm/connect/topics_ext_content/ifc_external_corporate_site/ifc+sustainability/publications/publications_qn_animalwelfare__wci__1319578774834


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar