måndag 17 mars 2014

Svar på: "Men jag äter veganskt hemma, men vill inte krångla när jag är bortbjuden"

Svar tilll de som menar: "För mig är det inte allt eller inget. Jag vill inte krångla. Jag äter veganskt när jag är hemma, men inte när jag är bortbjuden."

Om man menar att djur har ett moraliskt värde så är det allt eller inget. Djuren har bara ett liv. Vår egen bekvämlighet/våra vänners bekvämlighet kan inte rättfärdiga att vi utsätter djur för fullständigt onödigt lidande, våld och död. Du är emot hundkamper. Så skulle du delta i hundkamper om dina vänner bjöd dig till en bjudning där människor deltog i hundkamper? Eller tjurfäktning? Eller delta i att tvångsmässigt separera kor från sina kalvar och höra mammans bölandet över att mista sitt barn? Precis det som man gör när man gör en kompromiss och äter mejeriprodukter för att "inte vara till besvär". Det är ingen moralisk skillnad mellan alla dessa företeelser - allla utsätter de djur för fullständigt onödigt lidande.

Det är jättenkelt att bli vegan, det är bara att göra det. Man kan göra det på en gång.

Vi kan leva sunda och optimalt hälsosamma liv utan alla sorters animaliska livsmedel. Så en person kan kanske känna att hen mister en smak om hen inte kan ha smör på sin smörgås. Men korna, de mister sin familj, de mister sin frihet, de mister allt som de har, de mister sitt liv.

För de som fortfarande är frestade att konsumera mejeriprodukter – tänk över detta när du känner denna frestelse:
*faktumet att kor tvångsmässigt blir befruktade
*faktumet att kor har kalvar fråntagna sig nästan direkt efter födseln (efter en vecka på en organisk ”lycklig” gård) orsakar fruktansvärt emotionellt lidande
*faktumet att mjölkkornas hankalvar blir dödade när de är cirka 18 månader gamla
*faktumet att kvinnliga kalvar slutar upp i mejeriindustrin
*faktumet att kor utnyttjas för mejeriprodukter ofta lider från juverinflammation, ett smärtsamt tillstånd.
*faktumet att kor som används för mejeriprodukter dödas efter 5 till 6 år i samma slakthus som djur som används för ”kött” blir dödade.

Fråga sedan dig själv: Vill du verkligen utsätta djur för allt detta fruktansvärda lidande för en trivial smakupplevelse/bekvämlighet?
Vi har inget näringsbehov av att konsumera animaliska livsmedel (vetenskapliga referenser samlade här): http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html

Första delen av detta inlägg är en anpassad översättning från (anpassad till vad som sker i Sverige): http://www.facebook.com/abolitionistapproach
Översättning: https://www.facebook.com/DjurensRattigheterAvskaffaDjurslaveriet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar