Men vi måste engagera oss i dessa kampanjer eftersom världen inte kommer att bli vegansk över en natt och vi måste stoppa lidande?
Det du skriver adresserar inte de moraliska problem jag adresserar i artikeln.
Världen kommer inte bli vegansk över en natt. Och om vi arbetar med speciesistiska kampanjer så förhindrar det en vegansk värld, eftersom att speciesisistiska kampanjer förstärker speciesism som är antitesen till veganism.
Speciesistiska kampanjer som ovanstående skapar ingen verklig förändring, utan kan endast ömsa några grenar på det speciesistiska trädet. Om vi inte attackerar roten av trädet – ickeveganism – så kommer vi aldrig se någon förändring. Det kommer ständigt att växa ut nya grenar – nya former av utnyttjande av djur. Och även om päls blir mindre populärt under några år, så blommar det snart ut igen.
Om du vill minska djurens lidande nu på ett verkligt sätt – övertyga personer till att bli veganer. En genomsnittlig ickevegan är ansvarig för 400+ djur blir dödade varje år (det inkluderar de djur som hen konsumerar, de djur som dör i bifångster vid fiske, etc.). Alltså kan du rädda många djur från att bli utnyttjade genom att övertyga personer till att sluta utnyttja och använda alla djur genom att bli veganer.
Dessa kampanjer, t.ex. antipälskampanjen och antidjurförsök-kampanjen har pågått under många årtioenden, och fler djur utnyttjas idag än någonsin förut, inklusive pälsdjur och djur som används mot djurförsök. Speciesisista kampanjer skapar ingen verklig förändring.
Veganska kampanjer skapar verklig förändring. De ändrar paradigmet. De får människor till att sluta utnyttja alla djur; och dessa människor som blir veganer övertygar ofta i sin tur andra till att sluta utnyttja andra djur. Mer att läsa här: http://bloganders.blogspot.no/2014/03/fortsatta-att-dela-om-veganism-det.html
Rekommenderar dig att lyssna på podcasten som jag länkade till i artikeln ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar