söndag 19 maj 2013

Veganskt svar på 'Som bonde vill man sina djur väl, men av ekonomiska skäl kan inte alla bygga lösdriftsstall, ha ekologisk uppfödning mm'


En person skrev: "Som bonde vill man sina djur väl, men av ekonomiska skäl kan inte alla bygga lösdriftsstall, ha ekologisk uppfödning mm. "
Är inte problemet att vi tillåter utnyttja oss djur, att vi ser de som resurser, att vi föder upp dem i fångenskap, att vi inte respekterar deras önskan att få leva med sina kalvar (som i mjölkindustrin), att vi inte respekterar deras egen rätt att bestämma över sina egna reproduktiva organ, att vi inte respekterar deras önskan att inte födas upp i fångenskap, att vi inte respekterar deras önskan att få leva och inte bli dödade av oss??

Om vi anser djur har ett moraliskt värde:
Vårt tänkande om djur är väldigt förvirrat. Å ena sidan så betraktar vi djur som medlemmar i vår moraliska gemenskap. Vi hävdar att vi står för det moraliska och bindande kravet att inte utsätta djur för 'onödigt' lidande. Vi kan självklart diskutera vad betydelsen är av "nödvändighet", men vad än det betyder, så måste det innebära att det inte är acceptabelt att orsaka andra individer smärta, lidande och död för mänsklig njutning, nöje, eller bekvämlighet. Om det gjorde det, så skulle undantaget av denna regel helt och hållet kasta omkull denna moraliska regel.

Problemet är att 99,99% av vårt användande av djur inte kan rättfärdiggöras av någonting annat än mänsklig njutning, nöje, eller bekvämlighet. T.ex., så dödar vi cirka 100 miljoner landlevande djur varje år i Sverige (och liknande siffra i Norge) endast för mat. Ingen hävdar att det är nödvändigt att äta djurprodukter för en optimal hälsosam livsstil och det är mer och mer forskning som påvisar att djurprodukter är skadligt för människan (se t.ex. denna dokumentär: http://www.adelicatebalance.com.au/ ). Det enda som människan försöker rättfärdiggöra sitt beteende med, som utsätter djur för lidande är något så trivialt som att vi gillar smaken av djurprodukter, att det är bekvämt att göra så, eller att det är gammal vana.

[Översatt citat från http://cup.columbia.edu/static/interview-gary-francione ]
Rekommenderar även https://www.facebook.com/abolitionistapproach och http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar