onsdag 8 maj 2013

Omplacering av tamdjur/"husdjur" och är det rätt att äga "husdjur"?

Hej Weronica,
Jag skulle vilja kommentera.

Oavsett hur mycket pengar en person köper ett djur för, så säger det ingenting om hur han/hon kommer att behandla djuret. En del personer försöker tjäna pengar på sina djur, antingen genom att avla eller genom att omplacera - jag antar att det är detta som försöker undvikas. Det kan och kommer uppstå problem oavsett, och det är en direkt följd av att husdjursindustrin finns.
Djuret har en status som ‘egendom’ i detta samhälle, personen som köpte djuret som ägare, och när som helst kan personen som äger djuret bestämma sig för att avliva honom/henne, eller behandla henne/honom dåligt - t.ex. inte ge honom/henne någon kärlek och omtanke, på andra sätt helt lagligt. Det är så klart etiskt fel. Den statusen är en en direkt följd av tamdjursindustrin som startade när människan började domesticera djur för 8000-10000 år.

Mer om mina tankar: Alla djur har ett moraliskt värde, en rätt att bli behandlade som individer och inte som egendom eller resurs, en rätt att inte bli använda och att inte bli utnyttjade, en rätt att få leva hela sitt syfte och inte få sitt liv fråntagna från sig. Alla djur har en rätt att leva i frihet och inte bli kontrollerade av någon, att inte vara instängda, och inte vara tvungen att leva på någon annans premisser, att inte vara någon annans slav - oavsett hur bra han/hon behandlas.
Men när vi avlar fram djur till tamdjur och sedan håller dem fångna under våra begränsningar, och de blir helt beroende av oss och vår kontroll (vilket är omöjligt att komma undan när man har husdjur) för sin överlevnad och säkerhet, så tar vi denna rätt ifrån dem. De blir beroende av oss, deras liv blir helt och hållet styrt av oss (grundläggande behov som mat, dryck, få motion, osv.), och de får inte leva i sann frihet och får till stor grad inte bestämma över sina liv. Det sker en kompromiss med deras rätt som individer, med deras frihet och med deras eget självbestämmande.

Rekommenderar denna artikel och podcast: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-and-domesticated-nonhumans/
Så lösningen är att ta hand om och adoptera de djur som fara illa, sluta föda upp djur, och sedan avsluta tamdjursindustrin.
Djur har ett moraliskt värde, så vi måste låta dem leva i frihet, och inte under vår kontroll, och sluta använda och konsumera djur, och dess produkter - alltså bli veganer. Rekommendera denna hemsida: www.vegankit.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar