När det gäller vitaminer, så rekommenderar jag: http://www.drmcdougall.com/med_hot_supplements.html
Det enda tillskott Dr. John McDougall rekommenderar, baserat på hundratals peer-reviewade artiklar, är vitamin B12 – eftersom att kosttillskott skapar allvarliga obalanser i cellmekanismerna i kroppen vilket kan leda till sjukdomar
Nature designed her foods complete through 300 million years of evolution (or by Divine Creation). The packages (starches, vegetables and fruits) are correct. To make a profit, manufacturers isolate out and concentrate nutrients, like vitamins and minerals, and sell them as expensive pills. The consequence is to create serious imbalances within the workings of your cells, and then diseases follow (including more cancer, heart disease, and earlier death). Don't risk your life and waste your money on these gimmicks. The only supplement I routinely recommend is vitamin B12. Dr. John McDougall har läst igenom hundratals peer-reviewade artiklar om detta med kosttillskott. Det kan vi också göra om vi vill få mer insikt om hur allt fungerar....
Jag tror inte det finns en genväg till bra hälsa. Jag tror den bästa vägen att få bra hälsa, och återfå balansen i kroppen, är att äta en näringsrik stärkelsebaserad diet.
Lite tips på en enkel, billig och näringsrik diet: http://www.drmcdougall.com/misc/2008nl/may/potato.htm ; http://www.drmcdougall.com/video/starch_solution.html
Lycka till! Hoppas allt löser sig till det bästa!!!
-------
“tack Anders. mitt problem är att jag får i mig för lite näring åt gången så det täcker inte dagsbehovet. jag har räknat ut vad jag får i mig och det är alldeles för lite.”
Varsågod Jeanette ,
Enligt de föreläsningar som jag skickade så ger en stärkelsebaserad diet med endast potatis alla essentiella fettsyror, vitaminer och allt annat man behöver (förutom ev. B12 om det är odlat som det görs här i Sverige; och D-vitamin (som man ska försöka lagra så mycket som möjligt av under sommaren när det är sol)). Även en diet med annan sorts stärkelsebaserad mat som bas, med tillägg av en del frukter och grönsaker är adekvat för att ge all näring som vi behöver. Vår kropp har genetisk evolverat till en stärkelsebaserad diet (Källa: http://www.drmcdougall.com/misc/2008nl/jan/grains.htm )
Det finns vissa värden som det rekommenderade dagliga intaget är satt för högt. Detta gäller ju även det intag av protein som många rekommenderas. Under mer än 100 år så har det rekommenderats ett intag på cirka 70 gram - och detta grundades sig på pseudovetenskap; de tog några icke-veganer som var rika och undersökte hur mycket protein de konsumerade under en dag, och sedan antog de att detta var den optimala dieten och satte det till en rekommendation. De antog att de skulle välja att äta den diet som var bäst för deras kropp. Mer läsning här om detta: http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/apr/protein.htm
----
Om du vill kan du skriva och fråga här om din situation: http://www.drmcdougall.com/forums/viewforum.php?f=22
En vegansk väldigt kunnig nutritionist som svarar på frågor.
-------------------
Mer om potatis:Jag får återkomma när det gäller det som Dr. John McDougall skriver om potatisen och fullvärdig näring. Ska ställa en fråga på deras forum. Är överens om att den inte ser ut att innehålla bl.a. tillräckligt med Vitamin A enligt näringstabell.
T.ex sötpotatis innehåller tillräckligt med Vitamin A: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
Några fler kommentarer om Vitamin E, B-12 och essentiella fettsyror:
Man måste använda ett annat RDA-värde när det gäller Vitamin E och veganska dieter: http://www.drmcdougall.com/forums/viewtopic.php?t=6732
B-12: Se mitt citat ovan.
Essentiella fettsyror:
In our bodies these plant-derived, essential fats are used for many purposes including the formation of all cellular membranes, and the synthesis of powerful hormones, known as eicosanoids (prostaglandins, leukotrienes, and thromboxanes). Our requirement is very tiny, and even the most basic diets provide sufficient linoleic acid to meet our requirement, which is estimated to be 1–2% of dietary energy.1 Therefore, in practical terms, a condition of “essential fatty acid deficiency” is essentially unknown in free-living populations.
http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/aug/oils.htm
” Of the calories from potatoes, only 1% comes from fat, and these few fats are mostly the kind that we need, called essential fats.”
Citat: http://www.nealhendrickson.com/mcdougall020400pupotatoesarepillars.htm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar