söndag 5 maj 2013

Hur vår hälsa påverkas av hur vi behandlar djur

Hur påverkas vår hälsa av hur vi behandlar djur? Hur ska vi behandla djur för både vår och deras optimala hälsa?
Varför älskar vi och tar hand om hundar men dödar och äter kor, grisar och andra djur (för kött), och har döda kor på fötterna (läder), sover i duntäcken från döda fåglar och bär päls från döda djur? Är det rätt att orsaka djur onödigt för nöje, smak eller bekvämlighet?

Alla djur älskar sin familj. Alla djur älskar sina vänner. Alla djur vill leva. Alla djur vill ha det bra. Inget djur vill bli dödat av människan. Alla djur är lika värda. Alla djur vill vara trygga. Alla djur vill uppleva kärlek. Djur är nyfikna. De har ett syfte precis som vi har ett syfte. Precis som en hunds syfte inte är att bli någons mat, så är inte heller syftet för en gris och en ko och alla andra djur att bli någons mat. Alla djur finns här, precis som oss, för att sprida kärlek, barmhärtighet och glädje till andra, att vara ett ljus i vår värld, att stödja andra och hjälpa personer i deras lidande och problem.

Alla djur är medvetenhet precis som oss. Vi har olika kroppar, men vi har alla de grundläggande karaktärsdragen som individer har. Vårt samhälle vill göra en skillnad mellan oss för att rättfärdiga vårt användande, utnyttjande och dödande för smak, njutning eller bekvämlighet, baserat på denna skillnad.

Vi behöver sträcka ut vår kärlek och barmhärtighet till alla. Att vi tycker det är okej att skada och döda andra individer för en smakupplevelse är ingenting som vi föds med. T.ex. skulle aldrig ett litet barn komma på tanken att döda en kanin eller gris, om man placerade en kanin i samma rum som henne/honom. Alla djur vill leva. Om vi skadar en annan individ, så skadar vi också oss själva. För att döda någon, så måste vi våldföra oss på denne individens kärlek och begär, vi måste förstöra mål, hopp och drömmar, förstöra familjerelationer och vänskapsrelationer. Vi måste offra en del av vår inre kärlek och barmhärtighet, vi måste säga till oss själva, ’Jag bryr mig inte!’, för att kunna ta en individs syfte och liv. Och detta har förstört oss, det har förstört vår kultur och vårt samhälle. Anledning till att personer våldför sig på andra och orsakar andra lidande är bristen på empati och kärlek till andra. Om vi skulle förstärka kärlek och empati vid varje måltid, vid våra köp av kläder andra produkter, och vid alla andra val som vi gör genom att leva en vegansk livsstil – alltså en livsstil där man inte använder djur (inklusive människan som också är ett djur) och inte behandlar djur som resurser (inklusive att man slutar att äta kött, mjölk, ägg och andra djurprodukter) utan som individer; istället för att förstöra en del av vår kärlek och empati vid varje måltid genom att skada och döda en annan individ för ”bekvämlighet”, smak eller vana, skulle vi sannerligen uppnå världsfred. Så länge som vi sår våld, lidande och orättvisor genom våra matval, så kommer vår kultur och vårt samhälle att vara absorberat i våld, lidande, orättvisor och krig.

Vi måste sluta skada vår familj. Vi ska behandla alla med kärlek, barmhärtighet och ickevåld – alltså bli veganer. Mer information finns på http://bloganders.blogspot.com (på svenska och engelska), www.vegankit.com och World Peace Diet av Will Tuttle (www.worldpeacediet.org , som även finns på Spotify) och http://www.facebook.com/abolitionistapproach

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar