onsdag 15 maj 2013

Djur har samma rätt att leva som oss människor. Djurplågeri är fel.

Jag håller med om att människan äter kött och andra djurprodukter p.g.a. kulturell indoktrinering. Jag håller däremot inte med om att det är omöjligt att propagera för veganism. Jag vet att det fungerar. Jag ser dagligen exempel på det genom det som jag och miljontals andra veganer delar med andra (nu har jag ingen exakt siffra på hur många veganer som delar med sig, men jag vet att det är väldigt många, och en ständigt växande skara)..

Jag tror inte ett tydligt veganskt budskap skadar djur och dess rättigheter. Hur skulle det kunna göra det? Det som vi ser i vårt samhälle är att det är budskapet att det är “moraliskt riktigt att använda djur, så länge som det sker ‘humant’”, som gör att människor fortsätter att skada och döda djur för triviala anledningar som “smak”, vana, tradition och bekvämlighet. Detta är det budskap som PETA och de flesta andra stora djurgrupper dagligen förevigar. De hyllar industrin för “human” exploatering av djur [se fotnot 1]. Deras budskap gör det svårare för människor att förstå vikten att bli vegan.

Däremot klara veganska budskap får tusentals människor att bli veganer, vilket bl.a. har skett i Israel just nu det senaste året. Och tusentals människor har blivit veganer tack vare kampanjer, böcker och videos av Gary Francione, som har arbetat med att sprida veganism i cirka 30 år [not 2].
Det är svårt för en del personer att förstå - ja. Och detta är p.g.a. kulturell indoktrinering, och att dagliga icke-veganska val med att exkludera, skada och döda djur, har förstört mycket av vår inre empati och kärlek, och vår inre intelligens. Å andra sidan är det endast ett tydligt, kärleksfullt och empatiskt budskap till alla individer oavsett art utan kompromisser som kan få människor att förstå. En del personer förstår det direkt, och för andra tar det flera år, men det är det enda som fungerar. Gary Francione skriver bra om detta: http://www.abolitionistapproach.com/some-thoughts-on-vegan-education/

“Först måste det etableras en genomgående kunskap om vilka rättigheter djur har enligt logik och samvetsbildning.”
Fast budskapet om djurens rättigheter går ju hand och hand med veganism. På samma tillfälle som man utbildar någon om djurens rättigheter, så måste man nämna om djurens rätt att inte bli behandlade som slavar, deras rätt att få leva sina egna liv utan att bli skadade och dödade av oss, deras rätt att inte bli utnyttjade av oss. Och detta måste uttrycka sig i praktisk handling, vilket innebär att leva ett liv som vegan.

Vad säger du?
Fotnot 1: http://www.abolitionistapproach.com/a-response-to-petas-position-on-happy-or-humane-exploitation/
2. Hans hemsida: http://www.facebook.com/abolitionistapproach
mvh, Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar