söndag 19 maj 2013

Vegansk livsstil, billigt, gott, etiskt, rätta och bästa för djuren, människor och miljön

Hej igen Victoria,

Vad fint att du vill bli vegan!

Skulle vilja ge lite råd. Hoppas du inte tar illa upp av något. Vill bara hjälpa!
Att äta en vegansk diet kan vara jättebilligt. Man får i sig all näring, alla vitaminer, all protein osv. genom att endast äta potatis. Det enda som du behöver i tillägg är B12, som kan hittas väldigt billigt. Det finns mycket forskning som påvisar att koncentrerade vitaminer som finns i tillskott är dåliga för oss och rubbar kroppens balans att reglera balans, så därför rekommenderar Dr. John McDougall endast B12-tillskott.

Så man kan äta jättebilligt som en vegan. Och vi vet att vi inte på något vis kan rättfärdiga att våldföra oss på djur, att stjäla deras syfte, att förstöra deras familjerelationer och vänskapsrelationer, att ta deras liv och frihet. Om vi anser att djur har ett moraliskt värde, så måste vi alltså leva en vegansk livsstil. Och jag menar att vi alla har möjligheten att göra detta. Man kan t.ex. ta extrajobb, man kan göra ”dumpster diving” av vegansk mat, det finns alltid vägar att hitta om man förstår vikten av att vara vegan och inte längre vill praktisera en livsstil som skadar andra individer. Det är enkelt att förstå. Vi skulle aldrig offra våra vänner och vår familj även om att leva ett liv som inte skadade dem innebar stora uppoffringar. På samma sätt så finns det inga ursäkter att offra våra vänner djurens liv även om det innebär stora uppoffringar. Det hjälper inte djuren, det hjälper inte oss, om vi inte agerar på vår övertygelse.

I ditt personliga fall så kanske du kan visa din mor att er matkostnad kommer att sänkas om du övergår till en vegansk diet, och hur viktigt det är för dig att inte skada djur?

Förstår din mamma vikten av att vara vegan?

Några argument som kanske kan hjälpa henne att förstå (inklusive länkade artiklar och böcker):
http://bloganders.blogspot.no/2013/05/veganskt-svar-pa-som-bonde-vill-man.html
http://bloganders.blogspot.no/2013/03/vi-ska-behandla-andra-som-vi-sjalva.html
Bra dokumentär om hälsa (hjälper en inte att förstå vikten av att vara vegan, men vikten av att inte äta djurprodukter för vår hälsa och för miljön): http://www.adelicatebalance.com.au/
Tillskott: http://www.drmcdougall.com/med_hot_supplements.html
B-12: http://drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/b12.htm

Mer om en stärkelsebaserad diet: http://www.drmcdougall.com/video/starch_solution.html (obs! Han är inte vegan, men han kommer med väldigt bra fakta om en plantbaserad diet).

---Mer om vitamintillskott:
Man kan få för mycket av andra sorters vitamintillskott. Dr. John McDougall rekommenderar baserat på peerreviewade artiklar om sideffekter av att ta vissa vitamintillskott, endast ett intag av B12, och det ideala är såklart om man kan få i sig detta utan tillskott. Så baserat på detta tror jag att man inte ska konsumera mer än vad som behövs.
Rekommenderar: http://www.drmcdougall.com/med_hot_supplements.html
och om B12: http://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/b12.htm

Här kan man fråga en vegansk nutritionist: http://www.drmcdougall.com/forums/viewforum.php?f=22&sid=b2ad59d1b3f3dae6eaa96668422aa96aHa det fortsatt bra!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar