lördag 25 maj 2013

Hur blir man vegan/hel-vegetarian? Hälsotips, recept, etik

Hej Sofia,
Vad fint att du vill bli vegan i slutändan. Jag blev vegan i höstas efter några veckor som vegetarian när jag förstod att dricka mjölk, äta ägg och äta honung skadar och dödar djur, och jag menar att det är fel att utnyttja, skada och döda djur, som värderar sina liv lika mycket som vi värderar våra liv. Respekt är så viktigt, vi ska respektera alla varelser på denna planet.
Om vi vill må bra kroppsligt och själsigt måste vi också göra val, inklusive matval, som inte skadar andra kroppsligt och själsligt.
Vi behöver sträcka ut vår kärlek och barmhärtighet till alla. Alla individer vill leva, både människor och andra djur. Vår kultur har tappat sin förståelse av de ickemänskliga djuren och tror att de är mindre värda än oss, och att vi kan utnyttja dem för en smakupplevelse, vana eller tradition. Vi ska behandla andra som vi själva vill bli behandlade. Om vi skadar en annan individ, så skadar vi också oss själva. För att döda någon individ oavsett om det är en människa, hund, katt, fågel, ko eller annat djur, så måste vi, medvetet eller omedvetet (och oftast har människan ingen avsikt att skada), våldföra oss på denne individens kärlek och begär, vi måste förstöra mål, hopp och drömmar, förstöra familjerelationer och vänskapsrelationer. Vi måste offra en del av vår inre kärlek och barmhärtighet, vi måste säga till oss själva, ’Jag bryr mig inte!’, för att kunna ta en individs syfte och liv. Så länge som vi tar andras syfte, så kommer vi inte finna vårt sanna syfte. Så länge som vi tar andras frid, kommer vi aldrig finna sann frid. Så länge som vår kultur förstör de ickemänskliga djurens hälsa och liv, så kommer också vi vara drabbade av hälsoproblem fysiskt och psykiskt. Att konsumera döda djur och deras produkter (mjölk, ägg, honung,osv) skadar djur på sättet som jag beskrivit. Lösningen på våra och på de ickemänskliga djurens problem är att vi blir veganer, samt slutar med alla andra sorters förtryck. Mer om detta kan man lära sig i World Peace Diet av Will Tuttle (www.worldpeacediet.org , den finns även på Spotify)
Fler tankar som jag har: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/vi-ska-behandla-andra-som-vi-sjalva.html
Jesus var vegan: http://bloganders.blogspot.no/2013/05/historical-jesus-was-vegan-didnt-eat.html
Det finns många belägg att vår kropp mår bäst av en stärkelsebaserad diet (trots vad så många säger i dagens kultur). Se t.ex. belägg i denna artikel av Dr. John McDougall: http://www.drmcdougall.com/misc/2009nl/feb/starch.htm . Man får i sig all protein, alla kolhydrater, alla essentiella fettsyror och vitaminer (förutom eventuellt B12 som produceras av bakterie och som man enkelt kan få t.ex. genom sojamjölk som med tillsatt B12) genom att äta en stärkelsebaserad diet med grönsaker och frukt.. En diet med stärkelsebaserad mat som bas och med grönsaker och frukt i tillägg är en full adekvat diet (+B12) förser med all näring som vi behöver. Djurprodukter är dåliga för vår hälsa. T.ex. mjölkprodukter orsakar benskörhet och begränsar upptaget av bl.a. järn: Se http://www.drmcdougall.com/med_anemia.html  och andra artiklar på samma hemsida.
Rekommenderar också denna dokumentär om hälsa: http://www.adelicatebalance.com.au/
Alltså om du är motiverad och villig kan du bli vegan direkt utan att riskera några hälsoproblem. Tvärtom så ökar risken för hälsoproblem genom att fortsätta konsumera djurprodukter som lakto-ovo-vegetarian, istället för att bli vegan direkt. Jag håller inte med om allt på denna sida (t.ex. vissa bokrekommendationer), men det finns goda recept: http://vegania.net/ . Även på denna sida: www.vegankit.com – som även innehåller mycket bra information.

Mer hälsoinformation från AHAJournals:
"A vegetarian diet based on any single one or combination of these unprocessed starches (eg, rice, corn, potatoes, beans), with the addition of vegetables and fruits, supplies all the protein, amino acids, essential fats, minerals, and vitamins (with the exception of vitamin B12) necessary for excellent health. To wrongly suggest that people need to eat animal protein for nutrients will encourage them to add foods that are known to contribute to heart disease, diabetes, obesity, and many forms of cancer, to name just a few common problems.5"
http://circ.ahajournals.org/content/105/25/e197.full

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar