lördag 25 maj 2013

Fiskar är medvetna och har en rättighet att inte bli fiskade

Hej,
Visste du detta:

Studier har visat att fiskar som blir fångade med krok och kastas tillbaka i vattnet är så traumatiserade att många dör från denna händelse. Smärtan att blir fångad med en krok i munnen är som verklig tortyr. - Thomas Hopkins, professor i marin vetenskap på University of Alabama, har jämfört det med att i tandläkararbete borra i oskyddade nevver utan Novocain (lokalt bedövningsmedel).

Är det rätt att skada och/eller döda en annan individ för nöje, “smak”, kultur, vana eller tradition? Man kan ju leva, vara ute i naturen och må bra utan att göra detta. Varför älskar man i vårt samhälle hundar, men dödar och äter andra djur, som är lika medvetna och har samma rätt att leva?

Fiskar är medvetna precis som vi är, de har en familj, de har vänner, de har ett intresse att leva sina liv och inte bli dödade, liksom vi har ett intresse att leva våra liv. Det som orsakar fiskare ”glädje”, orsakar fiskarna och deras vänner lidande och sorg. Så kan vi inte behandla andra som vi själva vill bli behandlade? Alla individer har en rätt att leva. Fiskarnas syfte är inte att bli vår ”mat”, de har sitt eget syfte. Mer tankar här: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/vi-ska-behandla-andra-som-vi-sjalva.html [och vi har heller inget näringsbehov av djurprodukter: http://www.adelicatebalance.com.au/ ]

Ha det bra! :)

--
Engelskt citat:
"Studies have shown that fish who are hooked and thrown back are so traumatized that many die from the experience. The pain of being hooked in the mouth is excruciating—Thomas Hopkins, professor of marine science at the University of Alabama, has compared it to “dentistry without Novocain, drilling into exposed nerves".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar