måndag 10 juni 2013

Varför älskar vi hundar, men dödar och äter försvarlösa kor, grisar och andra djur i kött, mjölk och äggindustrin?


Tycker du att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och onödig död?

I Sverige föds det upp och dödas enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation nästan 80 miljoner kycklingar per år, cirka 3 miljoner grisar, 4330 hästar och över 400000  kor per år, samt många andra djur av andra arter. I Norge är det liknande siffror. Dessa djur, som blir skadade och dödade både i kött-, ägg och mjölkindustrin, som vi äter lider lika mycket som de andra djuren som beskrivs i tidningarna som offer för djurplågeri.

Vi anser att djurplågeri är etiskt fel eftersom att vi står för devisen att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi hävdar att det är fel att vålla djur lidande och död för att det roar och underhåller oss, eller för att det är bekvämt att göra så, eller för att vi gör det av ren vana.

   

Vi har inget som helst näringsmässigt behov av att äta kött, mjölk, ägg och andra djurprodukter. Världens största hälso- och nutritionist-organisation, American Dietetic Association, vidkänner att en diet utan djurprodukter är hälsosamma och innehåller all näring, och även kan förse med hälsofördelar i att förebygga och behandla vissa sjukdomar [1].

Vi utsätter dessa medvetande djur för lidande och död för att vi gillar smaken av djurprodukter, eller utav bekvämlighet, vana eller tradition. Alltså, vi lever inte som vi predikar. Vi fördömer djurplågeri, men utsätter djur för ett liv fyllt av onödigt lidande och en brutal död utan att vi har någon som helst nödvändighet för detta.

Vi väljer att äta medvetna individer, som alla värderar sina egna liv, lika mycket som vi värderar våra egna liv. Vi väljer att förstöra ett liv, att stjäla en individs syfte, förstöra hopp och drömmar; att förstöra vänskapsrelationer och att förstöra en familj för att vi ska få tillfälligt ska få en gastronomisk njutning.

I djurindustrin för mat föds djur upp endast med ett syfte – att bli någons kött, eller att förse med ägg, mjölk eller andra djurprodukter. Djur i både kött-, ägg och mjölkindustrin blir dödade. Industrierna förstör familjer, splittrar familje- och kompisrelationer, mjölkindustrin tar kalvar från dess mor endast efter en/några dagar, dödar hankalvar vid 18 månaders ålder, och dödar mjölkkor vid cirka 5 års ålder.  Djuren är människans slavar, de behandlas som resurser, inte som individer.  Vi måste börja att respektera alla djur, deras syften, frihet liv och familj, och sluta att skada och döda dem för att uppfylla våra ”behov”.

Vi måste sluta skada utsätta djur för onödigt lidande, och börja behandla alla djur med kärlek, barmhärtighet och ickevåld – alltså sluta utsätta djur för onödigt lidande och död vilket man utsätter djur för genom att konsumera alla sorters djurprodukter. Endast en vegansk livsstil respekterar djuren och deras rättighet att inte bli utsatta för onödigt lidande. Mer information finns på http://bloganders.blogspot.com (på svenska och engelska), www.vegankit.com (information och veganska recept) och http://www.facebook.com/abolitionistapproach ; Hälsa: http://www.drmcdougall.com/                 ; Fotnot 1. http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357 ;


 
  
 
Fotnot 1. http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357

7 kommentarer:

 1. Men guuuuuud vilket bra inlägg!!! Håller med dig i allt.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar din blogg! Den är verkligen läsvärd.

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket David!!! :)
  Glad att du gillar den! Kommentera gärna mera! Alltid roligt med feedback!

  SvaraRadera
 4. Från vilken ålder menar du att det är lämpligt att man blir vegan?

  SvaraRadera
 5. För att kunna värdera innehållet behöver vi nog komma fram till vad djurplågeri är. Var går gränsen? Är gränsen olika för olika djur? Är det djurplågeri att ge sin hund för mycket mat så att den blir fet och inte kan leva ett normalt hundliv?
  Varför låter de flesta djurägare sina djur dö in hos veterinären när de blir gamla och sjuka? Är det humanare att hjälpa dem dö eller ska man låta dem lida och dö en naturlig död i plågor?
  Är det skillnad på hundar, katter och kaniner eftersom vi håller dem som husdjur? Eller för att de flesta människor anser att de är sötare än andra djur?

  SvaraRadera
 6. Innehållet i detta dokument besvarar dina frågor: http://bloganders.blogspot.no/2013/08/veganska-svar-pa-motargumentursakterfra.html

  SvaraRadera