fredag 3 maj 2013

Människan är en växätare, inte ett rovdjur

Hej Stefan,

Det finns rätt och fel i denna värld.
Du förstår att det är fel att orsaka djur onödigt lidande - det är därför du är emot djurplågeri.
Det finns som du nämner kannibalism bland vissa djurarter. Detta rättfärdigar dock inte kannibalism bland människor. På samma sätt rättfärdigar inte ett beteende hos en viss djurart, t.ex. ätande av djur av en annan art eller våldtäkt, oss att göra dessa omoraliska handlingar. Så låt oss fokusera på oss och vårt beteende, och inte på t.ex. rovdjur som dödar för sin överlevnad. "Att äta eller bli uppäten" -- är ingenting som applicerar på oss människor överhuvudtaget. Om vi inte skulle jaga och om vi inte skulle slakta och föda upp 60 miljarder landlevande djur i världen för mat, och mer än 1000 miljarder vattenlevnde djur, så skullle vi fortfarande inte bli uppätna.

Vårt tänkande om djur är väldigt förvirrat. Å ena sidan så betraktar vi djur som medlemmar i vår moraliska gemenskap. Vi hävdar att vi står för det moraliska och bindande kravet att inte utsätta djur för 'onödigt' lidande. Vi kan självklart diskutera vad betydelsen är av "nödvändighet", men vad än det betyder, så måste det betyda att det inte är acceptabelt att orsaka andra individer smärta, lidande och död för mänsklig njutning, nöje, eller bekvämlighet. Om det gjorde det, så skulle undantaget av denna regel helt och hållet omkullkasta denna moraliska regel.

Problemet är att 99,99% av vårt användande av djur inte kan rättfärdiggöras av någonting annat än mänsklig njutning, nöje, eller bekvämlighet. T.ex., så dödar vi cirka 100 miljoner landlevande djur varje år i Sverige endast för mat. Ingen hävdar att det är nödvändigt att äta djurprodukter för en optimal hälsosam livsstil och det är mer och mer forskning som påvisar att djurprodukter är skadligt för människan (se t.ex. denna dokumentär: http://www.adelicatebalance.com.au/ ). Det enda som människan försöker rättfärdiggöra sitt beteende som utsätter djur för lidande är något så trivialt som att vi gillar smaken av djurprodukter, att det är bekvämt att göra så, eller att det är gammal vana.
[Översatt citat från http://cup.columbia.edu/static/interview-gary-francione ]
Rekommenderar även https://www.facebook.com/abolitionistapproach och http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. "Hej Anders, du inspirerar mig. Fortsätt med vad du gör.
  Det var allt jag ville säga.
  "
  Tack!! :)

  SvaraRadera