söndag 18 maj 2014

Problem med Djurens Rätt rapport Böka på Betong

Jag läste en statusuppdatering från Djurens Rätt som delas av väldigt många. Genomgående i deras statusuppdatering handlar det om hur grisarna behandlas. Statusuppdateringen ifrågasätter inte överhuvudtaget att grisarna dödas, att de är människans egendom och resurser eller att de föds upp för att bli mat.

OBS! Jag ifrågasätter inte att de som verkar för djurskydd har goda intentioner och gör det av ett gott hjärta. Jag ser följande problem med dessa kampanjer.

De skriver “grisarna hålls inomhus hela livet och utsätts för en mycket plågsam gasning innan slakt”.
Så nu föreställer jag mig att en person som inte är vegan ser denna kampanj. Jag själv levde ett liv utan att vara vegan under nästan 28 år och det var väldigt sällsynt att jag ifrågasätte om det var rätt att använda djur för mat, kläder, underhållning, osv. När jag väl stötte på information som ifrågasatte detta på ett tydligt sätt så valde jag att bi vegan. Denne person som inte är vegan läser att grisarna genomgår en “mycket plågsam gasning innan slakt”. Hon tänker: Ja, lidandet som grisarna får gå igenom är fruktansvärt!! Men samtidigt så förstärker denna rapport henne moraliska livssyn - att det är okej att använda djur som föda så länge som de behandlas på “ett så humant sätt som möjligt”. Vissa mängder av helt onödigt lidande och en helt onödig död är acceptabelt - eftersom det finns inte några moraliska problem med att “döda djur för föda”. Så kampanjer som dessa som menar sig verka föra att “minska djurens lidande”, förstärker ickeveganens syn att man kan med ett gott samvete konsumera djurprodukter så länge som de har blivit “behandlade på ett bra sätt”. De gör det svårare för människor att bli veganer -- det förstärker tankesättet:
“Veganism är extremt. Varför ska man bli vegan när man kan äta kött och konsumera djurprodukter från lyckliga djur?”

Det finns självklart inget djur som är lyckligt av att bli slaktat och dödat; och att djuren är människans egendom är det som möjliggör och gör det fullständigt lagligt att behandla djur precis som egendom -- men det är ingenting som rapporten problematiserar. Rapporten försöker lösa problem, men förstärker en problematisk moralsyn och förvärrar problemet istället för att bidra till en lösning på att få ett slut på att djur blir utnyttjade och dödade för föda, kläder, underhållning,  etc.
Det är ingen slump att en bonde som lägger ut en kommentar och beskriver sina grisar som används för mat, men som får vara utomhus och böka, etc., får mer än 100 likes i kommentarsektionen till ett av DR's Facebook-inlägg.

Önskar att de kunde förespråka veganism, istället för att bidra till att människor bli bekväma med att utnyttja djur på förment "humana sätt". Rekommenderar: sv.vegankit.com och http://bloganders.blogspot.no/2014/03/svar-pa-ursakter-for-djurskydd.html
Den senare länken innehåller artiklar om veganism, moraliska problem med djurskyddsideologin, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar