fredag 7 juni 2013

Husdjur och andra djur som egendom är ett hinder för djurens rättigheter

Mitt svar till en person:¨
"Problemet är att din syn på djur inte stämmer överens med huvuddelen av mänskligheten som ser djur som produkter och inte levande varelser så tills vida de inte är husdjur"

Även husdjur ses som produkter/egendom i vårt samhälle, och har således inga rättigheter. På samma sätt som slavar, som ses som egendom, inte har några rättigheter. Det spelar ingen roll att djurskyddslagen säger att det är fel att orsaka djur onödigt lidande, detta har inget värde eftersom att djur är egendom, och det bryts som regel.

Ägaren kan när hon vill döda sitt djur eller överge sitt djur, vilket också sker i stor utsträckning.
Jag håller på att läsa denna bok nu:
Introduction to Animal Rights: Your Child or the Dog? av Gary Francione. Rekommenderar den verkligen! Länk: http://www.abolitionistapproach.com/books/#.UbISW5xc18E

Problemet är samhället syn, och den kan reformeras genom utbildning av en vegansk gräsrotsrörelse.

"Människor kommer inte sluta äta kött och djurprodukter p g a hur mycket den etiska aspekten än diskuteras."
Jo, det är väldigt många som slutar äta djurprodukter p.g.a. den etiska aspekten och att de får höra argumenten flera gånger, inklusive mig och min fru och hundratals andra personer som jag känner/bekanta Facebook-vänner +troligen miljontals andra människor i världen.

Det var väl diskuterandet av den moraliska aspekten som motiverade dig att sluta äta kött?

"Det är en sorts avgiftning från kött och när den väl genomgåtts sänker det mig själsligen att äta djur. "
Ja, det är bra det. Kom ihåg att djur också dödas av andra icke-veganska val, och att detta även påverkar ens själ.

"Vegetarism och veganism är ett personligt val."
Det du säger är att det är ett personligt val att förslava, skada och döda ickemänskliga djur, vilket sker eftersom människor dricker mjölk och äter ägg.
Det är lika lite ett "personligt val" att förslava och döda andra människor, som det är att förslava och döda ickemänskliga djur. Ingendera är ett "personligt val". Slaveri av människor av viss etnicitet var accepterat i vårt samhälle för ett par hundra år sen. Att det är accepterat av samhället har ingenting att göra med om det moraliskt sätt är ett "personligt val" eller inte. Bara för att ett moraliskt illdåd är accepterat i vårt samhälle, så gör det inte detta moraliska illdåd ett "personligt val".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar