lördag 1 juni 2013

Det finns inget kött som är framställt med omsorg om djuren

"Framställt med omsorg om djuren"?
Jag tycker debattartikeln framhäver myten att det svenska samhället och industrin som föder upp djur för mat är intresserat av djurens välmående och rättigheter. Jag menar att de inte är det, djuren är en "resurs" och det som är intressant för dem är ekonomisk lönsamhet. Att slakta djur utan bedövning skapar bl.a. en väldig stress för arbetarna och är inte ekonomisk lönsamt. Mer står beskrivet i denna artikel: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-animal-welfare-and-the-slavery-analogy/#.UaoM4pxc18E
Denna industri betalas och sponsras av varje icke-veganskt val. Industrin finns eftersom 99% av jordens befolkning är veganer.

Tilll alla som äter djurprodukter och läser detta: Vi vet intuitivt att det är moraliskt fel att orsaka djur onödigt lidande och död. Därför blir vi upprörda när vi ser någon t.ex. slå en hund. Men faktum är att allt utnyttjande av djur påför onödigt lidande och död – oavsett hund,gris eller ko. Om vi verkligen bryr oss om djuret, så måste vi bry oss om det som är viktigast för henne – hennes eget liv [att få hela sitt liv utan att bli dödad], hennes frihet och hennes familj.

Det är ingen skillnad på en gris förmåga och en hund eller katts förmåga att känna smärta, rädsla, glädje och kärlek, lidande och död; deras motvilja mot att någon försöker döda dem och deras kärlek till sin familj. Det är inte endast att orsaka direkt fysiskt lidande som är fel, inte endast att låta grisar bo på en liten yta som är fel, utan allt utnyttjande och slaveri av djur. Så länge som personer visar med sina val att det är okej att orsaka visst lidande till djur [inklusive allt mord], så kommer även de mest brutala formerna av djurförtryck att finnas kvar. Det går inte moraliskt att rättfärdiga ett sorts onödigt lidande, men att vara emot ett annat sorts onödigt lidande. Om djur har ett moraliskt värde –vilket vi deklararerar när vi säger vi är emot halal-slakt; så bör vi också vara konsekventa och erkänna att djurens rätt till deras liv innebär att allt sorts dödande av djur är moraliskt fel.
[Rekommenderar denna artikel, http://www.abolitionistapproach.com/a-note-about-michael-vick/, och videos här: www.vegankit.com]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar