lördag 2 mars 2013

I Bibelns kultur sågs djur som egendom istället för individer och det var rätt att orsaka djur onödigt lidande och död genom att döda dem för religiösa ritualer och 'mat' / kläder.

Hej Päivi,
Tack för din kommentar!
Jag har omvärderat min syn på Bibeln de senaste halvåret. Jag tror att Bibeln var kraftigt influerad av de människor som skrev den och den kultur som dem levde i. [Det finns mycket som visar på det, t.ex. :
http://oyc.yale.edu/religious-studies/rlst-145 och www.worldpeacediet.org (World Peace Diet av Will Tuttle, finns på Spotify som ljudbok)].
I deras kultur sågs djur som egendom istället för individer och det var rätt att orsaka djur onödigt lidande och död genom att döda dem för religiösa ritualer.
Men t.ex. författaren av första kapitlet i Bibeln verkar ha menat att djur har en själ – alltså att de inte är en ”päls-robot”.
Trots att vi vet – se t.ex. videos på hemsida www.vegankit.com – att djur inte vill dö.

Jag tror att alla individer som har ett medvetande, alla personer som är ett jag, har en själ.Vi vet att djur är mer än bara ”päls-robotar”.  Vi vet att de är individer som oss, som älskar att leva, älskar sina familjer, inte vill känna smärta och rädsla, tycker om andras sällskap, tycker om att leka och mysa, inte vill dö, etcetera.

Att orsaka djur onödigt lidande och död strider mot vår intuition som säger att det är fel. Att ta del av djurproduker, såsom mjölk, ägg,”kött”, honung, läderskor, rengöringsprodukter eller hygienprodukter eller stearinljus som innehåller ”grisfett”, etcetera, orsakar alla djur lidande, död och ett liv i fångenskap istället för i frihet. Därför har vi en moralisk skyldighet att undvika detta.

Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar