söndag 11 maj 2014

Varför använder inte veganer ull?

Du skrev: ”Att låta bli att klippa dem är ju inte heller bra för dem, så att använda ullen tycker inte jag är fel - om man gör klippningen så smärtfri som möjlig för fåret (man hanterar dem dahligen så de är vana vid människor, ser till att veta vad man gör så man kan klippa hyfsat snabbt utan att skära i fåret osv), fåren ska få vara får och gå runt och beta och leva för sin egen skull, inte för köttet, mjölkens, skinnets eller ullens skull.”

Problemet är ju att när man köper ull så stödjer man direkt eller indirekt att dessa djur blir uppfödda för ull. De blir inte uppfödda för sin egen skull, utan för köttets och ullens skull, och detta synsätt betalar man för om man köper produkter från djur som föds upp för ull och kött. Om man köper ull från dessa får så betalar man för denna uppfödning och legitimerar och betalar för att de ska bli dödade när deras produktivitet dalar.

Om man inte stödjer att djur blir avlade för att producera mera ull, så ska man inte heller föreviga och förstärka detta system genom att ta del av ullen från dessa får.
Djur blir aldrig uppfödda för sin egen skull, utan för sin ägares skull (behov av sällskap; eller för mat, kläder, etc.) Vi kan inte rättfärdiga en institution där djur är egendom genom att föda upp djur. Mer läsning: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/varfor-det-inte-ar-ratt-att-ha-djur-som.html

Mer läsning:
Dumpster diving, abandoned eggs, road kill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar