söndag 11 maj 2014

"Mjölkkor" och deras kärlek till sina barn (kalvar) respekteras inte

"Världen ser henne inte som en mor. Men i hennes bäbis ögon så är hon hela världen."

Frågan är om vi vill göra val som respekterar denna värdefulla relation, eller om vi vill göra val som förstör denna värdefulla relation.
T.ex. tuppkycklingarna till värphöns dödas på löpande band och djuren som används för ägg blir utsatta för onödigt lidande och död. Varje dag dödas 15 000 tuppkycklingar på svenska kläckerier, genom att malas ner levande. Det är samma procedur för tuppkycklingarna till hönorna som används för burägg, "frigående" och ekologiska ägg.

Både värphönsen som används för ägg (inklusive kravmärkt och ekologiskt) och korna som används för mjölk (inklusive kravmärkt och ekologiskt) blir dödade när deras produktion dalar och dessa individer, som i vårt samhälle är ”ersättningsbara resurser”, blir ersatta av nya ”högproduktiva produktionsenheter”.

Oftast ersätts de av barnen till sina föräldrar. Föräldrarnas intima relation med sina barn respekteras inte och vid tidig ålder blir de separerade från varandra – en annan process som involverar mycket lidande och stress. Det finns några få gårdar som låter korna få vara med sina kalvar under flera månader (istället för några dagar/en vecka som är fallet på i princip alla gårdar), men i slutändan så blir hankalvarna separerade från sina mördrar för att möta det tragiska ödet att bli slaktade för kött.

Anser du att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och en onödig död? Anser du att njutning, bekvämlighet eller tradition kan rättfärdiga att vi skadar djur trots att vi inte behöver det för vår överlevnad? Om du svarar ’Nej’ på dessa frågor och om du vill leva efter din övertygelse, så är det enda rationella som du kan göra att bli vegan, och sluta konsumera/använda kött, mejeriprodukter, ägg, köpa läder, dun, päls osv. Som du ser ovan så är konsumtionen av kravmärkta/ekologiska produkter ingen lösning eftersom att dessa produkter fortfarande utsätter djur för onödigt lidande och en onödig död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar