lördag 24 maj 2014

Hellre 10 absolutistveganer än att 100000 människor har några köttfria dagar i veckan?

En person skrev sarkastiskt: "Hellre 10 absolutistveganer än att 100000 människor har några köttfria dagar i veckan?”

Det är som att säga:
Hellre 10 människor som tar avstånd från all rasism och som inte deltar i rasism, än att 10000 människor har några dagar i veckan som de tar avstånd från vissa former av rasism, men deltar i andra former av rasism (precis som lakto-ovo-vegetarianer tar avstånd från vissa former av förtryck, men deltar i andra former av förtryck, som är precis lika moraliskt fel; mer info: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/djur-lider-och-blir-dodade-for.html).

Om man inte vill vara en del av att förtrycka djur så lever man som vegan och ursäktar inte icke-veganska livsstilar.

Mer läsning: Svar på ursäkter för djurskydd, kampanjer mot päls, köttfri måndag, etcetera.

--------------------
Svar på ett annat inlägg:
"Därför måste man försvara att 1 vegan är bättre än att 7 miljarder människor slutar käka kött 2-3 dagar i veckan. Det viktiga är inte djuren, det viktiga är "veganstatusen".. "

Om vi har 7 miljarder ickeveganer som alla slutar äta kött, men ingen vegan, då har vi alltså en värld där ALLA människor förtrycker djur. Och dessa 2-3 dagar i veckan där man inte äter kött, så betalar man fortfarande för djurens förtryck genom att man fortsatt konsumerar mejeriprodukter, ägg, går på zoon, cirkus och travsport, köper läder och dun, etcetera. Det är alltså en värld där varje människa förtrycker djur.

Så ska jag avgöra vad som är bäst för djuren:
Att 7 miljarder människor dagligen deltar i en viss mängd förtryck;
eller att 7 miljarder människor förutom 1 människa deltar i en viss mängd förtryck?
Jag kommer inte ställa upp i en sådan ekvation. Jag är inte förtryckt. Jag har ingen rätt att säga vilken form av förtryck som är värst.
Det är ett speciesistiskt resonemang.

" måste förstå att 85% (egen iakttagelse ) av alla veganer är mer intresserade av att höja sig själva än vad dom är av att göra det bättre för djuren. "

Jag har ingen aning vad du baserar det på. Hur kan du döma någon annans intentioner? Hur kan du veta vad som rör sig i veganers hjärtan?

Viktiga är "veganstatusen"? Nej, inte alls. Det viktiga är att få människor att förstå att det är fel att förtrycka andra kännande varelser; och att motivera människor till att leva en livsstil som inte förtrycker andra kännande varelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar