lördag 31 maj 2014

Kinesiska aktivitister och petition mot handeln av hundkött?

Jag fann en underskriftslista: Chinese activists recently stood up to dog meat traders and rescued 900 dogs bound for slaughter for human consumption. Many of the dogs were clearly stolen family pets, even wearing tags and collars: Huskies, German Shepherds, Poodles and the like, many extremely ill and dying from the slave ship like conditions of the truck and cages.

Det finns en del negativa konsekvenser med underskriftslistor som fokuserar på ett land och på förtryck av en art.

1.     Det försärker vårt samhälles syn att det är en moralisk skillnad på djur av olika arter. T.ex. en person skriver som en kommentar i underskriftslistan någon speciesistisk förklaring om varför man inte ska äta hundar.

2.     För många personer så blir det en mekanism till ökat hat/rasism av en viss nationalitet.I djursammanhang så är det många (långt i från alla så klart) som är rasistiska, och som känner hat mot kineser, japaner, etc.; och kampanjer som denna eller mot delfinslakten i Japen, är mekanismer till att uttrycka och förstärka detta. Denna rasism kan man se bl.a. om man läser kommentarer till underskriftslistor och följer trådar på Facebook-sidor som har kampanjer som denna. Om man inte vill ge en möjlighet till att detta ska uttryckas så ska man inte sprida sådana kampanjer.

OBS! Jag anklagar ingen här för något av ovanstående, jag bara säger att det är väldigt vanligt.
Därför menar jag att man alltid måste sätta sådana här kampanjer i ett större sammanhang och göra det tydligt att det inte är någon moralisk skillnad på att döda en hund i Kina, jämfört med de t.ex. de djur som vi dödar i västvärlden – för mat, kläder och alla andra syften.

Det blir ett totalt verkningslöst hyckleri när majoriteten av signaturer kommer från personer som deltar i precis samma förtryck dagligen genom att konsumera animaliska livsmedel 3 gånger per dag, köpa läder, päls, dun, gå på zoon, cirkus, etc [1]. Då är man en del av att göra val som skadar och utnyttjar djur; samtidigt som man signerar en underskriftslista som fördömer andra för att göra samma sak. Personen som denna underskriftslista är riktad mot ser så klart igenom detta!


1.Mer läsning om detta förtryck: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/djur-lider-och-blir-dodade-for.html

Svar på ursäkter för djurskydd, kampanjer mot päls, köttfri måndag, etcetera.


--------

Tillägg:
Min kommentar till personer som skrev i en Facebook-tråd:
I den här tråden förekommer det både nedsättande ord om kineser och japaner. Två personer skrev: "De är så jävla efter i Kina", "då va de inte just japaner"...


Sluta upp med det! Det finns veganer i alla länder som står upp mot allt djurförtryck, och sedan finns det cirka 99% av befolkningen som gör val som skadar och förtrycker djur - dödar "husdjur", konsumerar djurprodukter, går på cirkus, går på zoon, betalar för trasvport, etc. Det finns INGET land och INGEN nationalitet som är värre/bättre när det kommer till djurförtryck.


Som jag skrev i en annan tråd: http://bloganders.blogspot.no/2014/05/kinesiska-aktivitister-och-petition-mot.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar