måndag 29 april 2013

Ridning, trav, hästhoppning och andra hästsporter skadar hästar

Adina och Johan, som kommenterade nedan, har bra poänger i sina inlägg!
Här är mina tankar: Alla djur har ett moraliskt värde, en rätt att bli behandlade som individer och inte som egendom eller resurs, en rätt att inte bli använda och att inte bli utnyttjade, en rätt att få leva hela sitt syfte och inte få sitt liv fråntagna från sig.

Men när vi avlar fram djur till tamdjur och sedan håller dem fångna under våra begränsningar så tar vi denna rätt ifrån dem. De blir beroende av oss och får inte leva i sann frihet och får till viss grad inte bestämma över sina liv. Det sker en kompromiss med deras rätt som individer.
I djurindustrin (inklusive husdjursindustrin, hästindustrin, köttindustrin, mjölkindustrin, osv), så väljer många människor att splittra den så värdefulla relationen mamma-barn. Ett djur som är en individ har självklart rätt att leva med sin familj, på samma sätt som en människo-mor har en rätt att leva med sitt barn. Ingen har rätt att behandla människor som egendom/resurs och separera far/mor och barn från varandra. Men djur behandlas och har en status som egendom/resurs i djurindustrin och brott mot deras grundläggande rättigheter sker ständigt.

Om samma system var satt i stor skala med människor så skulle folk garanterat och med rätta protestera. Varföra göra skillnad? Jag rekommenderar dessa videos som ger en förståelse att det inte finns någon distinktion som rättfärdigar människans betéende: http://gooseberryproductions.com/
Miljontals ”husdjur” och 60 miljarder "boskap" dödas och överges varje år. Tusentals hästar i Sverige dödas när de inte längre kan prestera längre som ägaren vill. Om inte domesticeringen av djur fanns så skulle inte detta ske.

Vi ska jobba mot en vegansk värld - en värld där djur inte utnyttjas och dödas för mat, kläder, hygienprodukter, zoo, travsport, cirkus, osv - där vi människor och de andra djuren kan mötas i naturen som individer. Djuren kan komma till oss om de så vill och vi kan mötas och utveckla relationer, där ingen är beroende av den andre, och där alla är fria och självständiga individer.
Mer problem med domesticering finns beskrivet här: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-and-domesticated-nonhumans/#.UWqDZMr3LS8 och här:
http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/what-are-the-roots-of-freedom-and-slavery/ [som är skriven av Will Tuttle, som även har skrivit den fantastiska boken World Peace Diet (www.worldpeacediet.org) ].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar