onsdag 17 juli 2013

Varför veganism? / Varför bli vegan?

Varför veganism?

“Veganism handlar om icke-våld: icke-våld mot andra medvetande varelser; icke-våld mot dig själv, icke-våld mot jorden.”  - Gary L. Francione

Filosofi


Anser du att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död? Självklart gör du det.

Här är problemet: åtminstone 99.99 % av all användning av djur, vilken resulterar i att djur lider och blir dödade, är helt onödig! Åtminstone 99,99% av alla djur som används, används till mat, men människor kan enkelt få all sin näring från växter.

”Det är American Dietic Association’s ställningstagande att välplanerade vegetariska dieter, inklusive fullständigt vegetariska eller veganska dieter, är hälsosamma, näringsmässigt adekvata, och även kan förse med hälsofördelar när det gäller att förebygga och behandla vissa sjukdomar. Välplanerade vegetariska dieter är lämpliga för individer under alla stadier av livscykeln, inklusive graviditet, amning, tidig barndom, barndom, ungdomstid, och för atleter.” -  Academy of Nutrition and Dietetics (tidigare kallad American Dietetic Association), världens största hälso- och näringsfysiolog-organisation.

Vi dödar 57 miljarder landlevande djur och uppskattningsvis över 1000 miljarder fiskar och andra vattenlevande djur varje år. Det är fler än 1057 000 000 000 djur per år. Och som du kan föreställa dig så är det en fruktansvärt våldsam process att omvandla djur, som lever, andas och känner, till ”produkter”.

Vanligtvis så tror människor att man ska leva en vegetarisk livsstil (inget kött) för att respektera djuren, eftersom att de tror att djuren som används för ägg- och mjölkprodukter inte blir dödade. Eller så tror de att de ska köpa ”humana” djurprodukter såsom burfria ägg. Men detta är baserat på missuppfattningar, eftersom att man fortfarande utsätter djur för onödigt lidande och död genom att konsumera djurprodukter.

Vi kan leva hälsosamma och lyckliga liv utan att utnyttja djur. Faktum är att det inte bara är möjligt, utan att det är enkelt och underbart.

Mat


Det är inte endast så att animaliska livsmedel inte är nödvändiga för en optimal hälsa, utan många studier visar att djurprodukter är skadliga för människors hälsa. Veganer får deras näring uteslutande från växter, och de går inte miste om vare sig smak, konsistens eller variation. Tvärtom, många veganer uttalar sig om hur mycket mera smak, konsistens och variation som de nu har att njuta av sen de blev veganer.

Veganer äter inte:


 • Mjölkprodukter
 • Ägg
 • Kött och fisk
 • Honung
 • Andra djurprodukter/biprodukter

Veganer äter:


 • Grönsaker
 • Legumer (bönor, linser, etc.)
 •  Frukt
 • Spannmål (havre, ris, vete, etc.)
 • Nötter
 • Frön

Kläder och utöver detta


Förutom att inte äta djurprodukter, så bär veganer inte heller djurprodukter som kläder, och använder inte heller djurprodukter på något annat sätt till det bästa av deras förmåga.

Veganer bär inte:


 • Fjädrar (dun, etc.)
 • Fiber från djur (angora, kashmir, mohair, silke, ull, etc.)
 •  Skinn (päls, läder, etc)
 • Andra djurprodukter

Veganer bär:


·        Bambu

·        Bomull

·        Hampa

·        Jute

·        Lin

·        Microfiber

·        Nylon

·        Pleather

·        Polyester

·        Rayon

·        Satäng

·        Suedette

Att bli vegan resulterar i att man inte konsumerar produkter av våld, men att bli vegan handlar inte endast om att inte äta eller bära detta eller om en lista med saker man får och inte får göra. Det handlar om en livsstil av icke-våld.

Nästa steg


1) Bli vegan.

Se vår Hur man blir vegan-sida

2) Utbilda andra.

Se vår TAVS-aktivism sida.

3) Adoptera/fostra.

Se vår “Adoptera/fostra”-sida.

----------------
Översättning från (små ändringar)/Copyright:  www.abolitionistvegansociety.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar