Inte
bara kött. Alla djurprodukter skadar och dödar djur i en stor utsträckning. Det
är ingen etisk skillnad mellan att konsumera kött, mjölk, ägg och honung: http://abolitionistvegansociety.org/tavs-initiatives/tavs-articles/how-to-go-vegan/should-i-go-vegan-by-adopting-a-vegetarian-diet-first/#.Udqrtm1RfO4
Fast
om vi förstår vilka djuren är, och deras moraliska värde, så förstår vi också
att vi har en moralisk skyldighet gentemot dem. Och denna moraliska skyldighet
gör att vi måste vara tydliga med att berätta för andra om våra moraliska
skyldigheter gentemot djuren, alltså att all djurexploatering är etiskt fel,
att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död, vilket man
gör med alla icke-veganska val: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html
Det
är därför det blir svart-vitt. Vi skulle aldrig skapa knappar där det stod
’Icke-mördare 50%’ för en person som mördade människor hälften av dagarna i
veckan och inte gjorde det resten av veckan.
Ja,
självklart är det bra att en person skär ner på mängden djurprodukter som hen
äter, men det är fortfarande moraliskt förkastligt att äta djurprodukter
överhuvudtaget.
På
samma sätt som det är bra att en person som torterar människor börjar att göra
det i mindre utsträckning; medan det fortfarande är moraliskt förkastligt att
personen torterar människor överhuvudtaget.
Att
göra en skillnad i vår behandling av djur och djurrättsfrågor jämfört med hur
vi behandlar människor och människorättsfrågor är speciecism: http://bloganders.blogspot.no/2013/05/speciecism-rasism-hetrosexism-omoralisk.html
Rekommenderar
även denna hemsida: http://www.facebook.com/abolitionistapproach
.............
Svar på:
Helena Stenback Nilsson skrev:
Men
hallå! Det vore väl jättebra om alla lät bli kött en dag i veckan? Klar
förbättring mot idag i alla fall! Lite svart/vit syn på tillvaron här
kanske?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar