måndag 22 juli 2013

Om svenskt kött/mjölk, danskt kött, norskt kött, slakt, djurindustri.

En del personer säger att vi ska uppmuntra personer till att konsumera svenskt kött, istället för danskt kött, osv.
Argumentet låter så här: "Även om man är vegan eller vegetarian så är det viktigt att upplysa den stora massan, som faktiskt äter kött, att de ska äta SVENSKT kött och dricka svensk mjölk och framförallt eco! Här, i Sverige där vi bor, har vi i alla fall en chans att se till att djuren växer upp, transporteras och slaktas "så värdigt" det nu går! Men bara vi tittar på vårt grannland Danmark har grisarna det hemskt, och det VET INTE folk!!!"

Jag är vegan och konsumerar inga djurprodukter och kommer i detta inlägg att diskutera om det är moraliskt att uppmuntra personer till att konsumera t.ex. svenskt kött, istället för danskt kött, alltså att konsumera svenska döda djur istället för danska döda djur.
 
Är det moraliskt att göra så?
Om vi anser att djur har ett moraliskt värde, så måste vi behandla dem som moraliska personer.
Det här tillvägagångssättet att uppmuntra människor att köpa “svenskt kött”, skulle aldrig någon göra om det gällde en människorättsfråga. Ändå är det ett så vanligt tillvägagångssätt att använda sig av när det gäller djur. Varför?

Låt mig ta ett exempel när det gäller människorätt. Kvinnoförtryck, inklusive våldtäkt, är oerhört vanligt i världen. Men vi uppmuntrar inte de som sysslar med kvinnoförtryck att endast förtrycka svenska kvinnor eftersom att vi i så fall “lättare“ skulle kunna reglera detta förtryck. Nej, vi uppmanar dem att helt och hållet sluta med all sorts kvinnoförtryck eftersom att det är etiskt fel. Varför göra en skillnad mellan individer med moraliskt värde av en art, jämfört med individer av moraliskt värde av en annan art?

Att uppmuntra någon att köpa “svenskt kött” [djur som blivit förtryckta, skadade och dödade i Sverige] förevigar paradigmet att se djur som egendom, och allt djurplågeri och djurförtryck som ingår i detta paradigm. Man får personer att konsumera kött och andra djurprodukter med ett “gott samvete”.
Alltså, det är inte etiskt och det fungerar inte praktiskt.

Om någon är villig att ändra sin konsumtionsvanor för att denne personen bryr sig om djur, så visar det att den personen har en moralisk impuls. Då ska vi använda denna impuls, ge näring till denna impuls och visa att det enda rätta om man bryr sig om djur, är att sluta förtrycka, skada och döda dem - punkt slut!
Om detta skulle vara ett tydligt budskap från alla djurorganisationer och alla veganer - så skulle vi se en mycket kraftigare ökning i antalet som väljer att bli veganer. Nu tror många att de uppfyller sina moraliska förpliktelser till djuren genom att köpa “kravmärkt”/”ekologiskt”, etcetera, och många förstår inte att det alltid är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande.

Det finns effektiv kommunikation om veganism som har övertygad många att bli veganer. Det handlar om att visa att personer i vårt samhälle redan tror på den premiss som nödgar dem till att bli veganer, om de ska följa sina principer - att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och onödig död. Vi måste bara visa dem att konsumera djurprodukter är helt och hållet onödigt eftersom att vi med enkelhet kan leva ett liv med optimal hälsa på en vegansk diet utan djurprodukter, och att det således inte finns någon ursäkt överhuvudtaget till att konsumera djurprodukter. Vi är alla överens om att det är fel att skada och döda djur för nöje/njutning/bekvämlighet, vilket är den enda anledningen personer kan “försvara” konsumtionen av djurprodukter med (efter man visat att vi inte behöver det för optimal hälsa): http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html och http://www.eatlikeyoucarebook.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar