måndag 8 april 2013

Lakto-ovo-vegetarian som äter mjölkprodukter. Att bli vegan är enkelt, det etiskt rätta och hjälper kor, hästar och andra djur

Hej Ellen,
[Det här blev ganska långt, men är så viktigt.]

Jag är glad att du vill bli vegan. Hoppas du inte skjuter på det. NU är alltid det etiskt rätta valet - för alla djur, inklusive dig.
Jag är säker på att din häst vill du ska bli vegan.

Det är miljontals hästar som far illa i världen eftersom att världen inte är vegansk. Djur ses som egendom, och blir behandlade av många som om de inte har ett moraliskt värde och man utnyttjar dem och dödar dem. Du kanske vet t.ex. att det är tusentals hästar som blir dödade i travindustrin. Se t.ex. det jag skriver här: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/tusentals-hastar-dodas-varje-ar-i.html

Hästar kommer att bli utnyttjade, skadade och dödade så länge som denna värld inte är vegansk. Icke-veganska val sänder budskapet att djur inte har ett moraliskt värde. För man utnyttjar inte en individ med ett moraliskt värde - t.ex. man stjäl inte ett människobarn från dess föräldrer, man tar inte mjölken av en människomor och man dödar inte människobarn när de är 18 månader gamla - vilket sker med kor i mjölkindustrin, och betalas för med varje ost, glas mjölk och andra mjölkprodukter. Rekommenderar denna icke-grafiska och rörande film: http://www.youtube.com/watch?v=Rg3Yfdbs24I&feature=player_embedded

Jag antar att du vill bli veterinär för att du vill hjälpa djur. Det är jättefint! Men att dricka ekologisk mjölk orsakar tyvärr att kor blir gjorda gravida mot sin vilja varje år, får sina kalvar stulna varje år efter endast några dagar tillsammans, hankalvar blir dödade 18 månader gamla, och mjölkkor dödade efter att deras mjölk blivit stulen från dem under merparten av deras livstid. I genomsnitt så har en ko alltså blivit av med sitt barn fyra gånger under sin livstid. Det är helt och hållet hjärtkrossande. Och det finns många filmer som visar hur ledsna och förtvivlade korna blir.

Här finns många fina kor och deras varma relationer med varandra: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vcQ6yBEE5N0

Förutom det så har "ekologiska kor" fått leva ett liv, merparten instängda i ett bås i en lada, blivit berövade sin frihet, och möter sedan en fruktansvärd död i ett slakthus. Och inte bara dessa kor - utan alla andra djur som blir döddade eftersom personer inte gör icke-veganska val, och inte inspirerar sina kompisar att göra detsamma. Var ändringen som du vill se i andra!

Man kan inte inspirera andra att sluta skada djur, om ens egna val skadar, förtrycker och dödar djur. Jag möter och pratar med så många människor som förstår att det är etiskt galet att äta djurprodukter, men som ändå fortsätter. Det är så tråkigt... Men hoppas att de en dag inser, att de verkligen inser och handlar på sin insikt, att det INTE är okej att fortsätta skada djur med det som man äter.
Du har ett gott hjärta, snälla använd och handla på din kärlek och empati. Sträck ut en hand för hästarna, korna, hundarna och alla andra djur som skadas och dödas i miljardtals varje år.
Om du gör 'Like' på denna sida så kommer du regelbundet få budskap som visar vikten av att bli vegan och inspirera andra att bli veganer: https://www.facebook.com/abolitionistapproach .. Hjälper dig att få styrkan, modet och inspirationen att göra en ändring.
Det är ingen uppoffring. Det är en frihet. Man kan inte bli helt fri, bli hel, känna riktig frid, så länge som ens val förtrycker andra individer. Om man vill finna sitt syfte, så kan man inte stjäla andras syfte, familj och liv. Du får mer energi - maten är bättre för dig både fysiskt och själsligt - och således presterar du också bättre i skolan.

Du får lägga ner lite mer tid på matlagning, men det du vinner och det djuren vinner är något oerhört. Och när det gäller matlagning så kan man göra det oerhört enkelt, och förbereda mat på 15 minuter (förutom kokningstid) - t.ex. laga en rätt med pasta, ris, potatis, bönor, linser och/eller andra legumer som bas, och sedan till det hacka en del grönsaker och göra en enkel tomatsås. Det är enkelt att göra det som är etiskt rätt. Det är svårt och det hjälper ingen att komma med ursäkter - för när det gäller en annan individs liv och hälsa (kor, hästar, osv), så finns det inga ursäkter.

Du kan förhoppningsvis även väcka upp dina föräldras medvetande när det gäller mjölkprodukter. Det verkar som om de redan har skippat döda djur i deras matlagning, och på samma moraliska grunder kan de skippa mjölkprodukterna.

Ursäkter av att inte göra det etiska rätta hjälper dig inte. Det tynger endast ner din själ. Gör det etiskt rätta, det är det bästa för både din kropp och själ, och alla tusentals djur som du kommer rädda genom ditt egna val och genom alla personer som du kommer att inspirera att göra samma etiska val.
Hoppas på dig och alla andra att ni ska göra det etiska rätta valet - det val som ni skulle vilja att andra människor gjorde om ni hade varit en häst, en ko eller annat djur!!!!!

Ta hand om dig!
Frid, Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar