måndag 11 mars 2013

Tusentals hästar dödas varje år i Sverige efter att efter flera år har blivit utnyttjade och tvingats att springa runt en travbana.

Tusentals hästar dödas varje år i Sverige efter att efter flera år har blivit utnyttjade och tvingats att springa runt en travbana.

Det är så tragiskt!! Först utnyttjar man en häst ständigt i flera år, får henne att springa runt en bana mot hennes vilja med massor av skador som följd; och sedan dödar man hästen när man inte kan tjäna pengar på henne längre.

Det är inte endast att tävla på travsport som bidrar till detta, utan alla val som människor gör där man deklarerar att det är okej att utnyttja djur.
Lagar om djur fungerar inte eftersom att de betraktas som egendom. Det här är en väldigt bra artikel om detta: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-animal-welfare-and-the-slavery-analogy/#.USo1bFfA0Wk
Djur kan aldrig bli skyddade så länge som de har en laglig status som 'egendom', vilket de kommer att ha så länge vi lever i en icke-vegansk värld - så länge som en majoritet betraktar sin "smakupplevelse", "nöje" eller "tradition", som viktigare än en annan individs liv. Vi kan dock göra denna värld vegansk. Med mycket, mycket arbete.

Alla djur är lika mycket värda som den katt och hund du tar hand om och förtjänar att leva hela sitt liv utan förtryck, lidande, slaveri och onaturlig och onödvändig död (bli dödad bara för att någon vill tillfredställa sina smaklökar, klädsmak eller annat behov).
Om du älskar djur, så snälla sluta att utnyttja dom genom att döda dom, äta dom och det som de producerar - t.ex. kalvars mjölk (vilket bidrar till lidande och död)

Oavsett hur "humant" slaveriet har varit för ett djur som levt i människans fångenskap så är det alltid moraliskt fel att ta hennes liv, lika som det är moraliskt fel att ta en hund eller en människas liv. Läs gärna detta: http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/what-are-the-roots-of-freedom-and-slavery/
En jättebra föreläsning: http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar