torsdag 28 mars 2013

'Frigående' höns har inte bättre livsvilkor jämfört med höns i bur

Mitt svar på Djurens rätt kampanj som hyllar Lidl för att de gått över till s.k. "frigående höns":
Hönan och kycklingarna har ingen nytta av detta. Faktum är att de upplever mer stress [se not 1] och utsätts för större hälsorisker i de s.k. ”frigående höns”-industrin. Hälsoproblem innebär att mer ammoniak och maskmedel används i denna industrin, vilket också är dåligt för hönorna. ”Frigående” är FALSK MARKNADSFÖRING. Om ni söker på Google efter bilder på frigående höns så kan ni se att de knappast är frigående, utan ihoppackade på trånga ytor, med väldigt lite utrymme att röra sig på. 


Men även om hönorna skulle må 5% bättre i denna industri, vilket de inte får, så skulle de fortfarande inte gynnas av detta. Faktum är att när man hyllar ett företag för att börja med en annan sorts djurförtryck som man påstår är bättre, så sänder man ett budskap till konsumenten att det är mer etiskt okej med en sorts djurutnyttjning. Det är det inte. Alla sorter utnyttjande av djur är etiskt fel. Lidl, med all dess djurförtryck orsakat av det lidande, förtryck och död som djuren går igenom för att förse konsumenterna med mjölk, ägg, kött, honung, osv, förtjänar ingen gratisreklam.

Det är ingen skillnad på människor och kycklingar i det hänseendet att båda har samma rätt att leva. Båda har ett syfte i detta liv och det är inte att bli utnyttjad, få sina ägg stulna (vilka många kycklingar äter för att få tillbaka sina näringsämnen som de förlorar genom den onaturliga mängden äggläggning som de har blivit sönderavlade till att gör). En hönas eller tuppkycklings syfte är inte att bli någons mat. De har sitt eget syfte. Syftet är inte att leva i fångenskap, eller att vara någons ”egendom” i syfte att producera ägg.

Vi vet innerst inne att det är etiskt fel att orsaka andra individer lidande och död. All djurindustri orsakar individer lidande och död och tar deras syfte ifrån dem.  Det är etiskt fel att utnyttja andra djur, liksom det är fel att utnyttja människor. Att ta någons mjölk, ägg eller andra djurprodukter, är att utnyttja en individ och att behandla henne som ”egendom”.  Se t.ex. denna artikel om den fångenskap, utnyttjande, familjesplittring och död som kor och kalvar får gå igenom i mjölkindustrin eftersom att människor dricker mjölk: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/ekologiskkott-ekologisk-mjolkall-slakt.html

Rekommenderar denna fina föreläsning: http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo

Satu,
I all sorts äggindustri så blir tuppkycklingar dödade, hönor och kycklingar utnyttjade, får leva på trånga utrymmen. Ingen äggindustrin låter djur få leva i frihet och uppfylla sitt syfte här i livet. Alla blir utnyttjade. Slutligen så dödas alla hönor när bonden inte kan göra mer profit utav henne.
Alltså,  om du är emot djurförtryck, så kan du inte äta några ägg överhuvudtaget. Inte heller mjölk: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/ekologiskkott-ekologisk-mjolkall-slakt.html
Inte heller några andra djurprodukter, se http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo och www.vegankit.com
Dessutom är det mycket bättre för vår hälsa att vara utan ägg. Se: http://www.adelicatebalance.com.au/


Annan post:
"Om man köper ägg från en liten gård där man vet att djuren har det bra, får vara ute och leta mask , stort utrymme mmm då är det ok eller?"

Är det okej?
Hönorna är individer, inte ”egendom”.
Om vi tar deras produkter och föder upp dem, så behandlar vi dem som egendom.

Detta är problemet,inte lösningen. Idag dödas mer än 57 miljarder landlevande, tama djur per år. Mer än 3 miljoner hundar endast i USA. Detta beror på att människan för 8000-10000 år sedan började med tamdjur. Om det inte fanns tamdjur, så skulle inte djuren drabbas av detta enorma, oerhörda lidande, förtryck och död.

Domesticering, tamdjur, att djur har en egendom-status är ett problem som gör djuren oerhört utsatta. Det visar sig i att det är så oerhört många djur som behandlas dåligt. Lösningen är att sluta domesticera djur, inte att stödja domesticeringen av djur genom att köpa ägg av någon som föder upp höns: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-and-domesticated-nonhumans/#.UVQkwlcWngM

En annan sak som många inte tänker på:
Många hönor äter sina obefruktade ägg för att få tillbaka näringsämnen som de har förlorat p.g.a. den enorma och onaturliga mängden ägg som de kläcker (p.g.a. sönderavel).

-----------Annan post:
Här där jag bor i Rakkestad, Norge, så finns det ingen vegansk färdigmat, ingen tofu, osv. Jag och min hustru lagar all mat själva från g:rönsaker, legumer, frukter, nötter, osv. Blir även mycket nyttigare.
Vet att det är mycket lättare i Sverige att hitta dylikt.
Men det är så sorgligt när någon säger att jag är inte vegan eftersom att det är så omständigt, osv....

Vi står alla inför ett enkelt val om vad som är viktigast:
Vår smakupplevelse eller bekvämlighet, jämfört med djurens syfte, liv och välbefinnande.
Man är väldigt bortkopplad från djuren och deras rättigheter om man tycker att det är etiskt riktigt att skada, utnyttja och/eller döda ett annat djur, för att få ägg, mjölk och/eller andra djurprodukter.
En jättefin läsning som kan hjälpa icke-veganer: http://www.youtube.com/watch?v=SvZpF1R6GUo
Jag rekommenderar även boken World Peace Diet av Will Tuttle (finns på Spotify; och www.worldpeacediet.org -- finns även på Spotify)

Vad fick dig att bli vegan? Jag och min hustru blev veganer i höstas när vi förstod att det är etiskt fel att döda, skada och utnyttja djur.
-----

Annan post:
Ja.
Om djuroganisationer istället argumentar för att inte utnyttja, döda, använda och äta djur och djurprodukter och får dess medlemmar och andra att förstå detta, så kommer väldigt många människor att bli veganer och inspirera andra till att bli veganer. De flesta av DR's medlemmar förstår att det är etiskt att påföra djur onödigt lidande och död (därför så många som är emot pälsindustrin t.ex. och emot misshandel av hundar och andra djur), men det som många inte har förstått är att äta och använda djur och djurprodukter ÄR att orsaka djur onödigt lidande och död. Således om man under en längre tid tydligt visar detta kommer många, många att bli veganer. Det fungerar i t.ex. Israel där jättemånga sluta förtrycka djur genom att blir veganer och även många blir veganer genom denna gräsrotsrörelse [se not 1].
De flesta människor vill ju inte förtrycka djur, man har dock inte förstått hur mycket man förtrycker, skadar och dödar djur genom icke-veganska val.

Att väldigt många blir veganer (och inspirerar sina vänner att bli veganer, osv) kommer dramatiskt att minska på äggkonsumptionen och annan djurproduktion i Sverige, och minska antalet djur som blir dödade för människans konsumptions-vanor.
Alla som blir veganer kommer automatiskt att sluta använda päls också, och således är detta ett väldigt bra sätt att bli av med päls-industrin.
Det fina är att när man argumenterar för att få personer att bli veganer, så propagerar man emot allt djurutnyttjande samtidigt; medan om man endast går emot en industri så sänder man det förvirrande budskapet (oavsett intention) att ett sorts djurutnyttjande är etiskt fel, emedan andra inte är det. T.ex. om man hyllar affärer som slutar sälja päls, men som fortsätter att sälja läder, dun och andra djurprodukter, så kan detta resultera i att man ökar försäljningen av t.ex. läderprodukter.

Djurindustrin kommer också känna sig tvingad till att göra vilkor bättre för djuren för att försöka locka konsumenter och lura henne till att köpa "humana ägg", osv, från djur som har haft ett "bra liv" [vilket kommer att vara åtskilligt mycket bättre än vad det är idag]. De flesta reformer som djurorganisationer tar åt sig äran för idag, är reformer som industrin tjänar pengar på, och som de skulle ha implementerat utan djurorganisationers inblandning. T.ex. djurutnyttjningsföretag kan tjäna pengar på att ge bättre vilkor för kycklingar, grisar, osv [not 2].

Väldigt fina och upplysande veganska budskap som djuroganisationer och andra personer kan använda sig av:
[1] https://www.facebook.com/abolitionistapproach
[2] Mer information här: http://www.abolitionistapproach.com/the-abolitionist-approach-and-farm-sanctuary-discuss-happy-meat-abolition-and-welfare-reform/#.UVQ3oVcWngM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar