[Översättning av artikel från hemsidan Comfartably Unaware]
Under många av
mina föreläsningar så har jag blivit ombedd att diskutera världshungern och hur
den hänger ihop med våra matval, eftersom det är en väldigt allvarlig och
komplicerad fråga. En miljard människor i världen lider av hunger och sex
miljoner människor kommer att dö i svält under detta år, precis som under 2011.
Verkligheten i dessa siffror bör vara lika förbluffande för dig som de är för
mig.
Vi verkar alla ha
en svårighet att förstå hur våra val, särskilt de val som har att göra med det
som vi äter, kan påverka något eller någon någonannanstans i världen. Det är så
otroligt svårt att se, känna eller sträcka sig längre än det mikrokosmos eller
bubbla som vi alla lever i. Det måste ju
vara så att om något inte kan ses direkt med våra ögon så kan det inte vara
verkligt.
Trots att det har
många komplexa lager så beror världshungern i de flestas ögon p.g.a. fattigdom.
Emedan det är sant på den mest enkla nivån,
så är den djurbaserade matproduktionen direkt ansvarig för många utav
faktorerna som påverkar hunger, svält och även fattigdom.
Detta samband
mellan det djur (boskap och
fisk)-baserade matproduktionssystemet och världshungern är självklart drivet av
efterfrågan för dessa produkter, och kan hittas i generaliserade globala
faktorer, likväl som på en väldigt lokal bas, eller regionalt inom länder med
stora hungersnivåer. Tillsammans så uttrycker sig dessa två kategorier av
faktorer (globalt och lokalt) lömskt på
många sätt.
Det finns primärt
två grupper av folk som lider från denna fattigdoms-hunger-cykel – cirka 33% av
dessa bor i mer urbana miljöer (detta är fallet med dem som finns inom USA och
andra utvecklade länder), emedan de andra 2/3 bor i lantliga och mer
outvecklade länder. För båda grupperna, så påverkar i slutändan
djuruppfödningen och ätandet av djur (boskap och fisk) vår globala gemenskap,
matpriser, mattillgänglighet, beslutsfattande och även utbildningen för att
förbättra jordbrukssystemen i dessa utvecklingsländer. Globala faktorer
inkluderar kontroll av utsädetillverkning och prissättande, i första hand för
matgrödor av stora företag såsom Monsanto och DuPont (Pioneer), köpa och sälja
spannmål inklusive terminsaffärer av
Archer Daniel Midland, Cargill och via processandet/slakthusen och paketering
av Cargill, Swift, Tyson och JBS. Dessa få men väldigt stora och kraftfulla
företag kontrollerar mer än 65% av allt utsäde och spannmål, och över 80 procent
av de slutliga djurprodukterna i världen. Det är en väldigt monopoliserad
produktion med ekonomiska system som tillverkar spannmål på den ena sidan och
som spyr ut kött på den andra sidan. Detta orsakas av den globala efterfrågan
efter kött (allt boskap) och att kulturella, sociala, politiska och ekonomiska
influenser är fortsatt starkt stödjande för en fortsatt dominans av dessa stora
företag; och kött, mjölk, och fisk-industrier i allmänhet, som i sin tur
bestämmer hur globala resurser används (land, vatten, regnskogar, hav,
atmosfär, biologisk mångfald,etc.), hur mycket pengar som spenderas, och hur
riktlinjer bestäms. Efterfrågan för djurprodukter i utvecklade länder driver
också depletitionen i u-länder, likväl som den förvärrar fattigdom och hunger.
Inse att 82% av
världens svältande barn lever i länder i vilka mat matas till djur som sedan
dödas och äts av väldigt många människor i utvecklade länder såsom USA,
Storbritannien och länder i Europa. En fjärdeldel av allt sädesslag som
avkastningras i tredje världen-länder ges nu till boskap, i deras eget land och
utanför.
Globalt sätt,
även med extrema klimatändringar, så kan vi avkastningra tillräckligt
mycket spannmål för att föda dubbelt så
många människor som det finns i världen. År 2011 så var det en rekordskörd av
spannmål i världen globalt på hela 2,5 miljarder ton, men hälften av detta
matades till djur i kött- och mjölkindustrin. 77 procent av allt grovt spannmål
(såsom majs, vete, havre, etc.) och över 90 procent av all soja i hela
världen matades till boskap. Så helt tydligt så är inte problemet hur vi
kan avkastningra tillräckligt mycket mat för att föda de hungriga, utan var all denna mat som vi avkastningrar
globalt tar vägen, i tillägg till andra
faktorer såsom prissättning, att bestämma policies, och utbildning. Detta
kommer helt säkert att mer bli en viktig fråga då vi kommer att vara mer än 9
miljarder människor innan år 2050.
På en lokal
basis, så förevigar djurbaserat jordbruk både fattigdom och hunger. Detta är
ett faktum både i urbana, industraliserade länder, som påverkas av alla
ovannämnda faktorer, eller i lantliga utvecklingsländer. För att ta ett exempel, i Etiopien så
betraktas över 60 procent av befolkningen som hungrande eller svältande, och
trots detta så har de över 50 miljoner boskap i deras land (en av de största
hjordarna i världen), som helt i onödan äter deras föda, land och vatten. Mer
än 2/3 av Etiopiens matjordar har förlorats p.g.a. uppfödningen av boskap.
Många andra länder i Afrika och i Amazon-regionen som lider av hunger föder
ineffektivt upp boskap på bekostnad av deras jordmån, lokaliserade klimat och andra resurser, medan
de avkastningrar endast en bråkdel av den mat som de kunde ha avkastningrat om
de istället avkastningrade plantbaserad mat. Detta sker p.g.a. väldigt
kraftfulla kulturella faktorer till att föda upp boskap, likväl en efterfrågan
globalt och av omgivande länder.
Mer än 66% av världens fattigaste människor (de
som lever på mindre än $2 eller mindre dagligen) bor i lantliga områden och
förlitar sig på naturliga tillgångar för deras överlevnad. En global
efterfrågan och produktion av fisk och boskap har reducerat traditionella
fiskbestånd och decimerat koralrev för ursprungsbefolkningar som lever på
kustar och öar [Not översättare: Alla individer har en rätt att inte bli
påförda moraliskt lidande och det är moraliskt fel att döda fiskar.], skrumpnat och segmenterat flera miljoner år
gamla skogar. Detta kommer endast att förvärra fattigdomen och hungern i världen
p.g.a. emedan de är långt ifrån de som äter djurprodukter, så är detta världen
för den lokala befolkningen och de verkliga naturliga resurser som de har
förlitat sig på i århundranden.
Så, hur skulle en
konvertering till plantbaserade, lokala jordbrukssystem ändra detta? Hunger och
fattigdom existerar i många fall som ett cirkel-fenomen, i vilken den ena
förevigar den andra. Att adressera hungersfrågan kommer att hjälpa att lösa
fattigdomsfrågan. Det har visat sig att tillväxt i jordbrukssektorn i ett
u-land är två gånger så effektiv som tillväxt i andra områden, inklusive
ekonomi. Detta beror på att i Afrika och
de flesta u-länder i vilka det finns fattigdom och hunger så är mer än 75% av
arbetarna involverade i jordbruket. Etiopiens inkomst är till 95 % beroende av
jordbruket. Jordbrukstillväxt är nödvändigt, men det måste vara en tillväxt i
organiskt plantbaserade system , eftersom att detta är det mest effektiva
användningen av deras resurser, av vilka många redan har minskat kritiskt, såsom vatten och land.
Istället för att använda deras mat, vatten, jordmån och massiva mängder av land och energi för att föda upp boskap, så kan Etiopien t.ex. växa teff, ett antikt och ganska näringsrikt spannmål. Sjuttio procent av allt deras boskap föds upp pastoralt i höglanden av landet, på vilka mindre än 100 pounds kött och färre än några gallons (en gallon är 4 liter) mjölk per 4000 m^2. Om detta land användes till att växa teff, kunde etiopiernas producera mer än 2000 pounds mat per 4000 m^2 utan någon vattenirrigering. Slutprodukten kunde förse med en mycket större del av den välbehövda näringen och även stimulera förbättrad ekonomi med företagsmöjligheter att sälja teff (och även många andra grödor) till andra länder. Således skulle en konvertering till ett plantbaserad matsystem för lokala regioner i utvecklingsländer föda många fler människor med näring med en mer effektiv användning av deras resurser, förbättra växtligheten över lång tid och skapa ekonomiska möjligheter, vilka alla skulle bidra till att bryta fattigdomen och hungerscykeln.
Nästintill alla
som forskar inom detta ämne är överens om att emedan det finns många komplexa
lager av influenser som är relaterade till hunger, och att kriget, de
förtryckande regimerna och extrema klimatförhållanden, alla spelar en roll, så
är de mest signifikanta faktorerna fattigdomen, bristen på naturliga resurser
och ineffektiv användning av resurserna som dem har. Och trots att influenser
med säkerhet också har en koppling till fattigdomen, så är den mest
signifikanta långtidsfaktorn som kan
ändras, utvecklingen av nya plantbaserade organiska jordbrukssystem och
utbildningen om hur man gör detta. Det är det vi har mest kontroll över och det
är det som har det mest betydelsfulla inflytandet.
Det måste dock börja med utbildning och ett
exempel på detta kan hittas i Machakos-distriktet i södra Kenya. Detta är ett
fattigt område både ekonomiskt såsom sett från hur fertil jordmånen är; och en
stor dela v tiden så befinner de sig mitt i en ostabil, om inte förtyckande ,
regering.
Icke desto mindre, så infördes ett program som utbildade kvinnliga jordbrukare, (mer än 50% utav jordbrukarna i afrikanska länder är kvinnor) tekniker såsom erosion och regnvatten-kontroll med terracing. De började att fokusera på organisk, plantbaserad föda istället för boskap eller grödor för djurföda, och deras avkastning ökade med mer än 50% nu när de använde sin avkastning för att föda fler människor och även för att skapa affärsmöjligheter som säljer saker såsom gröna bönor till andra länder.
Icke desto mindre, så infördes ett program som utbildade kvinnliga jordbrukare, (mer än 50% utav jordbrukarna i afrikanska länder är kvinnor) tekniker såsom erosion och regnvatten-kontroll med terracing. De började att fokusera på organisk, plantbaserad föda istället för boskap eller grödor för djurföda, och deras avkastning ökade med mer än 50% nu när de använde sin avkastning för att föda fler människor och även för att skapa affärsmöjligheter som säljer saker såsom gröna bönor till andra länder.
I
utvecklingsländer på andra ställen, har organiska plantbaserade system visat
sig ge förbättrade avkastning med så mycket som 400%, med ett genomsnitt på
150%. Emedan de flesta forskare och organisationer inblandade i den svåra situationen av länder i
hungersnöd, känner att man ska satsa energi och pengar på en förbättrad
informationsteknologi, en ökning av intensiva boskaps-operationer, och att
fostra en fortlöpning av kulturella driften,
så kan jag se många svårigheter med ett sådant tillvägagångssätt. Istället så
känner jag att betoningen ska läggas på utbildning, att
omdefinera ordet avkastning utöver
konsumptionsökningen på kort sikt, och att förse med vägledning för införandet av ett helt organiskt plantbaserat
jordbrukssystem. Detta är det bästa sättet att förbättra jordmånsfertilitet för
framtiden, att förse med den mest näringsrika maten till det lägsta priset för
miljön och omgivningen, medan man öppnar dörrar för ekonomiska möjligheter;
alltså, man möjliggör för dem att ”mata
sig själva”, samt skapar mat, ekonomi, och ett säkerhetsskydd som finns oavsett
vad som förtyckande krafter kan omge dem med eller vad än de möter.
Vi måste komma ihåg att utöver det att klimatändringar och extrema
väderförhålllanden från översvämmningar till torka uppenbarligen har en
påverkan, så orsakas många av de jordmånsfertilitets-problem som
utvecklingsländer i Afrika och annorstädes ,som har höga nivåer av hunger och
undernärming brottas med, av hur de har
hanterat (eller misskött) deras egna jordbrukssystem över de senaste 100 åren.
Det vore svårt att beskylla någon annan anledning än deras användning av boskap
– deras fullständiga kulturella beroende av boskap. I många områden i Afrika,
så har misskötning av boskapshjordar orsakat allvarlig överbetning,
skogsskövling, och efterföljande erosion
och slutligen ökenspridning.
I genomsnitt så har mellan ½ till 2/3 av jordmånen förlorats genom fullständig
jordmånförlust. Genom att fördela de 2,5
miljarder ton spannmål som avkastningen globalt sätt ger till människor
istället för djur, genom att eliminera boskapsbaserade jordbrukssystem lokalt
och globalt, utbildning av alla små intressenter
och regeringar I utvecklingsländer för att driva fram organiska plantbaserade
system, och självklart ett ökat globalt medvetande av dessa frågor och en
utveckling av ett kollektivt medvetande, kommer att bidra till att utplåna
världshungern likväl som många andra problem utmed vägen.
FN’s World Hunger Service och
Mat- och jordbruks-organisation uttalade sig år 2011 om världshungern: ”Det
primära problemet är att många folk i världen inte har tillräckligt med land
för att odla, eller inkomst att köpa, tillräckligt med mat”.
Och i detta så ligger problemet – förklaring till varför det inte har
blivit några framsteg. Detta uttalande illustrerar livligt den ganska trångsynta, förenklade synen av den
institutionen som leder ansatser att lösa världshungern.
Låt oss göra vår del i att reducera världshungern och fattigdomen genom att
öka medvetenheten om en ändring till en helt och hållet plantbaserad diet. Låt oss väcka upp och mobilisera det
kollektiva medvetande. Vi kan göra detta.
Inspirera medvetenhet nu!
--- Slut på artikel
Mer information om det etiskt rätta i att bli vegan, och hur det minimerar växthusgaser och räddar vår omgivning, och tusentals miljarder djur som nu dödas av människan varje år, och tusentals arter som utrotas varje år p.g.a. människans skövling av regnskogar och annan förstörelse av naturen.
---Skrivet 11.05.2013:
--- Slut på artikel
Mer information om det etiskt rätta i att bli vegan, och hur det minimerar växthusgaser och räddar vår omgivning, och tusentals miljarder djur som nu dödas av människan varje år, och tusentals arter som utrotas varje år p.g.a. människans skövling av regnskogar och annan förstörelse av naturen.
---Skrivet 11.05.2013:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar