fredag 27 juni 2014

Varför veganer inte använder bin för honung?

Konsumera honung, eller använda djur som våra resurser på andra sätt?
Det är alltid bin som dör/skadas när man tar deras honung oavsett hur 'försiktig' man är. Om de sticker dig så är det deras död. Är det rätt att utsätta bin för en säker död för att vi ska få honung?
Är djur resurser? Eller är djur individer?
” Bees may travel as far as 55,000 miles and visit more than two million flowers to gather enough nectar to make just a pound of honey" (NHB)”
Har vi rätt att ta en produkt som är skapat i en process som har krävt att de spenderar enorma mängder energi, eller ta en produkt av en annan förnimmande varelse som hon behöver utan hennes samtycke? En produkt som de behöver för sin överlevnad och för att må bra, och ersätta detta med någon billig sockerlösning? Och i denna process utsätta dem för stress genom att röka dem för att kunna stjäla deras honung?? Ersätt bi med människa. Är det okej att bryta sig in i en persons hus, fylla det med rök, stjäla alla matreserver för vintern och byta ut det med en billig och näringsmässigt otillräcklig sockerlösning, och i denna process orsaka att någon/några av människorna i huset blir dödade? De flesta skulle säga ’Nej’, och det är endast speciesism som gör att vi accepterar detta betéende när det gäller bin, men inte för människor.
Det finns många moraliska problem med att ha bin. En del beskrivs här:http://www.vegetus.org/honey/honey.htm
En del personer menar att konsumtion av honung är lika rätt/fel som att konsumera mandlar, eftersom att bin utnyttjas också i produktionen av mandlar. Det är en moralisk skillnad mellan att konsumera grönsaker från monokulturer, jämfört med att direkt betala någon för att utnyttja/själv direkt delta i utnyttjande av förnimmande varelser för djurprodukter. Det är ingen moralisk skillnad mellan att konsumera kött, mejeriprodukter, ägg eller honung, eller andra djurprodukter, i det att alla dessa består av att förtrycka andra förnimmande varelser. Angående jämförelsen mellan att konsumera djurproduker, jämfört med mandlar och andra produkter från monokulturer, se mina tankar här:http://bloganders.blogspot.no/2014/06/but-vegans-eat-almonds-and-bees-are.html
Djur är förnimmande varelser och vi har ingen rätt att förtrycka dem, använda dem och utnyttja dem för mat, kläder, underhållning, husdjur, arbete, ridning, etc., eller på andra sätt som våra resurser/för våra syften. Jag skriver mer om det här:http://bloganders.blogspot.no/2014/06/introduction-to-abolitionist-veganism.html
Obs! Dömer inte någons intentioner; men tycker det är viktigt att vara tydligt med vad som är rätt och fel; och att försvara de som blir förtryckta i vårt samhälle oavsett art.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar