söndag 23 juni 2013

Veganskt/Hel-vegetariians svar på 'köttfärsen finns redan i affären, så skadan är redan gjord vare sig jag köper den eller inte'

En person skrev: ” ganska tydligt upp att jag är djurvän, Men att jag köper köttfärs i affären. Saken är redan gjord, varesig jag vill det eller inte.”

Djur i vårt samhälle har statusen som ”egendom”/”resurs”. Man äger djur och man har en laglig rätt att döda ett djur. De döda djur som du finner i affären finns där eftersom att det finns en efterfrågan efter djurprodukter. Om du slutar köpa kött och andra djurprodukter så minskar du på efterfrågan. Om du däremot köper kött, så sätter du igång en hel kedja som slutar med att ett nytt djur föds upp och blir dödat som en direkt konsekvens av att du valde att köpa en köttbit, ägg eller mjölk, istället för att köpa en vegansk produkt.

Jag blev vegan i höstas när jag insåg att det är etiskt fel att föda upp, skada och döda ett djur för min smakupplevelses/bekvämlighets skull. I all djurindustri, inklusive mjölkindustrin och äggindustrin, så skadas, utnyttjas och dödas djur.

Vi har 2 val.
1. Antingen behandla djur såsom de är individer, och har ett moraliskt värde, och således sluta behandla djur som resurser, inklusive sluta att konsumera döda djur och djurprodukter. Utbilda alla som vi känner och möter varför det är fel att skada och döda djur. Kraftig minska på efterfrågan på djurprodukter, och minska på antalet döda djur. Så många som 400 djur räddas från att bli dödade varje år för varje person som blir vegan [fotnot 1]. Det jag har berättat har fått flera personer att bli veganer och många personer har skurit ner på sin konsumtion av djurprodukter. Alla kan göra detta och har en moralisk skyldighet att göra detta., man måste bara bry sig tillräckligt om djuren, man måste vara deras vän. Några rekommendationer: http://bloganders.blogspot.com/2013/05/vegan-reading-recommendations-book-and.html

eller 2. Direkt utnyttja, skada och döda mer än 400 djur per år för bekvämlighet/smak. Föreviga djurs egendom-status, vilken är anledningen till att många miljarder djur föds upp till ett liv i fångenskap, lidande och död i en horribel djurindustri. Denna status är också anledningen till att miljontals människor avlivar friska husdjur, och att miljontals husdjur far illa på många andra sätt. Om inte djur hade en egendom-status och vi ej födde upp djur, så skulle ingen ha möjlighet att döda dem och skada dem.
Om du gör detta så kan du inte kalla dig en vän till dessa djur. Det är inte vänligt att försaka de lidande och död för bekvämlighet/smak.

Fotnot 1. http://bloganders.blogspot.no/2013/06/hur-manga-djur-raddas-per-ar-for-att.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar