måndag 3 juni 2013

Kan hela Sveriges befolkning leva som veganer/hel-vegetarianer? Närodlat? Miljövänligt?

Detta inlägg visar att hela Sveriges befolkning skulle kunna leva på en vegansk närodlad diet.

Detta var mitt svar till en person som ifrågasatte påståendet att detta skulle kunna ske:
Du är överens om att vi kan överleva på en vegansk diet. Jag visade med mitt etiska argument, att vi erkänner att djur har ett moraliskt värde. Men om vi erkänner att djur har ett moraliskt värde, så innebär det att det är etiskt fel att skada och döda dem för mat (inklusive mjölk, honung, ägg, läder och andra djurprodukter), och att behandla dem som en resurs. Alltså, att konsumera eller använda djur är etiskt fel. Alltså, även om det skulle innebära att vi sliter mer på miljön om vi alla skulle äta en vegansk diet, så kan vi inte rättfärdiga att döda ickemänskliga djur. Det är etiskt fel att döda människor för föda, även om vi ponerar att världen skulle bli mer miljövänlig om vi gjorde detta. Poängen är att miljöargumentet är intressant och viktigt, men irrelevant när det gäller vårt beslut om huruvida om vi ska döda andra individer för föda

Man måste även kombinera potatisen med en del frukter/grönsaker för komplett näring [not 4]. Mer om potatisen: http://www.drmcdougall.com/misc/2008nl/may/potao.htm
B-12: http://drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/b12.htm

Detta svar visar att hela Sverige kan bli självförsörjande på vegansk mat, t.ex. genom att endast odla potatis. Självklart kan vi odla andra grödor förutom det.
Åtminstone en av dina siffror är fel. Potatisskörden i Sverige är 552 400 ton = 552 400 000 kg (alltså 1000 gånger mer än siffran som du angav). Förutom det så förstår jag inte riktigt vad du vill visa. Ja, för tillfället odlas det för lite potatis i Sverige, om vi nu ponerar att vi endast kan leva av potatis. Men om alla blev veganer, så skulle det ju bli en omställning i hur landytorna användes. Vi skulle sluta förslava djur, och föda upp dem till ett liv i fångenskap, vi skulle sluta skada och utnyttja dem för bekvämlighet, vana, eller nöje (t.ex. smak), och istället skulle vi använda dessa landytor till att föda upp legumer, grönsaker och frukt.
I Sverige finns det 2634000 hektar odlingsbar mark enligt World Bank report [1]. På en hektar odlads det 2012 29 360 kilo potatis per hektar [2]. Sveriges befolkning är ungefär 9,5 miljoner människor. Om genomsnittspersonen äter 1000 kg potatis under ett år, och all odlingsbar yta används till att odla potatis, så räcker detta till 77 344 240 människor, alltså långt fler än Sveriges befolkning.

Utöver potatis så behöver man en del frukter och grönsaker för att få i sig all näring, men detta exempel vill visa att det inte är några problem att försörja hela Sveriges befolkning på Sverige landareal.

Det du skriver om bekämpningsmedel: Det finns ekologiska sätt att odla potatis utan bekämpningsmedel.

1. Läs mer här: http://truth-out.org/news/item/8459-thinking-about-mitt-romney-and-seamus-michael-vick-and-dog-fighting-and-eating-animals och www.vegankit.com
2.http://www.tradingeconomics.com/sweden/arable-land-hectares-wb-data.html
3. http://www.jordbruksverket.se/formedier/nyheter/nyheter2012/aretspotatisskordminskadefemprocent.5.6c157f5413b5fe03aa780001858.html


Not 4. Hälsoinformation från AHAJournals:
"A vegetarian diet based on any single one or combination of these unprocessed starches (eg, rice, corn, potatoes, beans), with the addition of vegetables and fruits, supplies all the protein, amino acids, essential fats, minerals, and vitamins (with the exception of vitamin B12) necessary for excellent health. To wrongly suggest that people need to eat animal protein for nutrients will encourage them to add foods that are known to contribute to heart disease, diabetes, obesity, and many forms of cancer, to name just a few common problems.5"
http://circ.ahajournals.org/content/105/25/e197.full

-----
Björn skrev:
 Ponera att man faktiskt kan överleva enbart på potatis och att dessa grovt förenklade siffror är värda ens överväga utan att se till vilka konsekvenser de får genom exempelvis användandet av bekämpningsmedel.

Energibehov genomsnittspersonen
2000kcal

Energiinnehåll Asterix
74kcal/100g

Mängd potatis per person och dag
2,7kg

Mängd potatis per person och år
985kg

Mängd potatis som krävs för Sveriges befolkning per år
9 456 000 000 kg

Dagens årliga skörd av potatis
568 000kg [Min kommentar: Felaktig siffra.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar