söndag 9 juni 2013

Veganskt svar på 'Vi är köttätare/rovdjur'

Svar på ett inlägg.

Hej Christian Himmelstrand,

 Kan du inte bemöta de argument som jag framförde istället? Jag är säker på att du anser att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Att döda ett annat djur för föda är att utsätta djur för onödigt lidande och död, eftersom vi kan leva ett hälsosamt liv på en diet utan djurprodukter.

” Vi är köttätare”.
 Nej, det är endast en gammal kulturell vana. Ett väldigt litet barn visar kärlek till djur och har inga instinkter att t.ex. attackera och döda en kanin, hund, katt eller andra djur. Forskning visar att vi lever hälsosammare liv på en diet utan djurproduker [se t.ex. denna dokumentär: http://www.adelicatebalance.com.au/ ]. Jag skriver mer om detta här: http://bloganders.blogspot.no/2013/04/vegan-answer-to-humans-are-at-top-of.html När vi äter kött, så gör vi ett val. Vi gör ett val att skada och döda ett djur trots att vi inte har någon som helst nödvändighet för detta.

” och samhällen av myror ödelägger inte du när du gå över en gräsmatta några meter?” När jag är ute och går kollar jag när jag går och försöker undvika att kliva på myror. Vi lever i en värld där det är helt omöjligt att inte skada några insekter. Vi kan endast göra vårt bästa. Vi har en moralisk skyldighet att minimera det lidande som vi utsätter andra djur för, vilket definitvit inkluderar att inte konsumera djurprodukter

----------------------

Marita Strömberg,

Vi kan inte rättfärdiga det med att människan har ätit kött i tusentals år.  Att ett betéende är en tradition gör inte detta betéende etiskt riktigt. Det finns många andra djur som är kannibaler, men det innebär inte att vi kan rättfärdiga kannibalism bland människor.

 Vi förstår att bara för att ett annat djur beter sig på ett visst sätt, så kan vi inte hävda att det är moraliskt av oss att leva på detta sätt.

Vi har ett val:

1. Äta en diet som inte dödar och skadar hundratals djur per år. 
2. Vi väljer att äta medvetna individer, som alla värderar sina egna liv, lika mycket som vi värderar våra egna liv. Vi väljer att förstöra ett liv, att stjäla en individs syfte, förstöra hopp och drömmar; att förstöra vänskapsrelationer och att förstöra en familj för att vi ska få tillfälligt ska få en gastronomisk njutning. Vi väljer att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi väljer att inte respektera djurens liv och deras syften. Vi väljer att döda ett djur som inte vill bli dödat av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar