söndag 23 juni 2013

Veganskt svar på påståendet "det ligger i 'människans natur att äta kött'"

Mitt svar på en person som skrev en kommentar på Djurens rätts hemsida:
Vad menar du egentligen med att det ligger i ”människans natur” med att äta kött.


Människan äter kött för att hon blir uppfostrad till att äta kött. Ett litet barn skulle aldrig få för sig att döda ett djur. Det är något som hon måste bli upplärd till att göra.
Om vi menar att det är etiskt fel att orsaka onödigt lidande och död till den hund eller annat djur som vi tar hand om och att vi älskar djur; ska vi också vara konsistenta och tillämpa denna princip på alla djur. Det är inte etiskt rätt att döda en människa och det är inte heller etiskt rätt att döda ett annat djur. Bara för att det är en annan "art", så blir det inte etiskt rätt. Rekommenderar: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html

Vi föds inte till köttätare och vi har ingen jaktinstinkt som rovdjur har: http://bloganders.blogspot.no/2013/04/manniskan-ar-ingen-kottatare-och-har.html

----------------------


”Biologiskt sett är människan ett djur, vilket är självklart enligt mig. Så ska alla behandlas lika borde ni tycka illa om köttätande djur också.
Vi har kroppen av en herbivor:
https://www.youtube.com/watch?v=sH-hs2v-UjI

Och djurprodukter är skadliga för oss: www.adelicatebalance.com.au/

Och det här är en rolig video som handlar om samma sak: http://www.youtube.com/watch?v=05zhL1YUd8Q

Jag tycker inte illa om icke-veganer, men jag tycker illa om att de utsätter djur för onödigt lidande och död.

” Är det inte brutalt av lejonen att vrida nacken av gaseller? Att späckhuggare bokstavligt talat leker med sin föda innan dom äter dom?
Jag tycker det är etiskt fel. Jag vet inte om de förstår detta eller inte.  Men som sagt vi förstår att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död, så vi bör agera på denna moraliska förståelse.
När vi medger att det är moraliskt fel att utsätta djur för onödigt lidande, inklusive djurplågeri, så medger vi att djuren har ett moraliskt värde. Att de har ett moraliskt värde innebär att vi inte har någon som helst rätt att utnyttja och behandla dessa individer som en resurs, trots att detta kan rädda andra individers liv. Vi kan inte både säga att djur har ett moraliskt värde, vilket vi gör när vi vidkänner att djurplågeri är etiskt fel, och att de inte har ett moraliskt värde, vilket vi gör när vi behandlar djuren som resurser, förslavar dem, skadar dem och dödar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar