torsdag 27 juni 2013

Kött eller en vegansk/helvegetarisk diet - vad är bäst för djuren, vår hälsa och miljön?

Johan Nyberg,
” 30 bananer om dagen tycker jag inte är rätt, men visst går det att lyckas som vegan.”
Jag tror inte heller det är bra med 30 bananer per dag. En vegansk välplanerad diet mår man väldigt bra på, t.o.m. väldigt konservativa organisationer som världens största hälso- och nutritionist-organisation American Dietic Association erkänner detta: http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357 ; och protein är inga problem som vegan: http://circ.ahajournals.org/content/105/25/e197.full

Eftersom att vi med enkelhet kan må väldigt bra på en vegansk diet, så borde den etiska frågan vara väldigt viktigt när vi avgör vilken kost som är bäst för oss, för våra medmänniskor, djuren och miljön: Vi anser att djurplågeri är etiskt fel eftersom att vi står för devisen att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Vi hävdar att det är fel att vålla djur lidande och död för att det roar och underhåller oss, eller för att det är bekvämt att göra så, eller för att vi gör det av ren vana.

Men de allra flesta i vårt samhälle utsätter dessa medvetande djur för lidande och död för att de gillar smaken av djurprodukter, eller utav bekvämlighet, vana eller tradition. Alltså, de allra flesta i vårt samhälle lever inte som de predikar. Man fördömer djurplågeri, men utsätter djur för ett liv fyllt av onödigt lidande och en brutal död utan att man har någon som helst nödvändighet för detta. Jag förstår att de flesta inte tänker på detta, dömer ingens intentioner, men vill upplysa om den etiska problematiken.
Jag skriver mer om detta här: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html
Hur tänker du om detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar